Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s jogurtem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Jogurt je mléčný výrobek. Vzniká kysáním pomocí mléčných bakterií za vyšších teplot. Mimo klasického, bílého jogurtu, známe mnoho dalších příchutí nejrůznějšího ovoce, s křupinkami, čokoládou, vanilkou a jiné. Napomáhá trávení a tím urychluje metabolismus. Nechybí v žádném zdravém ani dietním jídelníčku, zvláště pak dětem bychom ho měli podávat alespoň dvakrát týdně. Jogurt se využívá také v kosmetice do tělových mlék, masek, uklidňujících pěnových koupelí a sprchových gelů.
Kvůli rychlé kazivosti kontrolujeme datum spotřeby jogurtu ještě v obchodě. Po otevření spotřebujeme do 24 hodin. Když si koupíme bílé jogurty, můžeme si je podle chuti sami ochutit.
Jogurt se přidává do moučníků, krémů, polev, polévek, dresinků, zálivek, pohárů, nápojů, do obalovacích směsí na ryby i různé druhy mas. Můžeme si doma vyrobit i sami - Domácí jogurt . Dnes se prodávají dokonce kuchařky, které jsou celé založené na jogurtu jako výchozí surovině. Extra hutný řecký jogurt tvoří základ lehkého pokrmu s názvem tzaziky .
Skladujeme v ledničce v kelímcích nebo utěsněných nádobách. Jelikož bakterie v jogurtu stále pracují, nemají dlouhou spotřební lhůtu, je proto nutné je často kontrolovat.