Recepty - jehněčí maso

Více z Maso ».

Jehněčí maso

Recepty s jehněčím masem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Snoubení s vínem  

Toto velmi oblíbené maso mnoha kuchyní celého světa pochází z mladých ovcí a je vysoce ceněné, zejména pro svou typickou vůni, chuť a pro své výživové hodnoty. Jehněčí maso je dietní, lehce stravitelné, obsahuje plno vitamínů, minerálních látek a po správné úpravě se z něj stává opravdová delikatesa pro gurmány.

 Rady při nákupu

Jehněčí maso se prodává zmražené nebo čerstvé (mleté nebo v kusech). Doporučuje se zpracovávat vždy to čerstvé a nemražené, které seženete v lepším řeznictví, ve větších supermarketech s dobrým sortimentem masa nebo na eko farmě či na farmářském trhu. Úroveň nabídky je bohužel často velmi malá, ale minimálně na jaře a během Velikonoc by neměl být problém sehnat české jehněčí.

 Využití v kuchyni

Jehněčí maso určené pro kuchyňskou úpravu by mělo být vždy dobře vyzrálé, odblaněné a zbavené všech šlach. Každá část jehněčího masa vyžaduje jinou úpravu. Celá kýta, hřbet, bok a plec jsou vhodné na pečení, kotlety z hřbetu a plátky z kýty jsou ideální kromě pečení také na smažení či grilování. Chuť tohoto masa ladí s česnekem, rozmarýnem - Jehněčí lýtka na rozmarýnu , zázvorem, s divokým kořením či s červeným vínem. S jehněčím masem se často setkáte v řecké, indické či chorvatské kuchyni a to v pokrmech jakými je např. musaka, jehněčí kari nebo suvlaki.

 Skladování

Čerstvě koupené maso skladujte v lednici a to max. 3 dny, vakuově balené maso má datum spotřeby označený na obalu.

 Sezóna

Jehněčí maso je typickým velikonočním pokrmem a také v té době má tu nejlepší kondici.

 Snoubení s vínem

Při vinném párováni musíme brát v úvahu způsob úpravy, např. k jehněčí pečeni na rozmarýnu je vhodnější plnější červené víno, ale k jemnějším úpravám jsou vhodná i vyzrálejší bílá vína, lehká červená vína či ovocná rosé.

 
Váš příspěvek
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.04.12 18:01

xxxx

Vložit nový komentář
Stránka:  « Předchozí 1 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Ořechový koláč Ořechový koláč
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz