Recepty - jehněčí maso

Více z Maso ».

Jehněčí maso

Recepty s jehněčím masem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Snoubení s vínem  

Toto velmi oblíbené maso mnoha kuchyní celého světa pochází z mladých ovcí a je vysoce ceněné, zejména pro svou typickou vůni, chuť a pro své výživové hodnoty. Jehněčí maso je dietní, lehce stravitelné, obsahuje plno vitamínů, minerálních látek a po správné úpravě se z něj stává opravdová delikatesa pro gurmány.

 Rady při nákupu

Jehněčí maso se prodává zmražené nebo čerstvé (mleté nebo v kusech). Doporučuje se zpracovávat vždy to čerstvé a nemražené, které seženete v lepším řeznictví, ve větších supermarketech s dobrým sortimentem masa nebo na eko farmě či na farmářském trhu. Úroveň nabídky je bohužel často velmi malá, ale minimálně na jaře a během Velikonoc by neměl být problém sehnat české jehněčí.

 Využití v kuchyni

Jehněčí maso určené pro kuchyňskou úpravu by mělo být vždy dobře vyzrálé, odblaněné a zbavené všech šlach. Každá část jehněčího masa vyžaduje jinou úpravu. Celá kýta, hřbet, bok a plec jsou vhodné na pečení, kotlety z hřbetu a plátky z kýty jsou ideální kromě pečení také na smažení či grilování. Chuť tohoto masa ladí s česnekem, rozmarýnem - Jehněčí lýtka na rozmarýnu , zázvorem, s divokým kořením či s červeným vínem. S jehněčím masem se často setkáte v řecké, indické či chorvatské kuchyni a to v pokrmech jakými je např. musaka, jehněčí kari nebo suvlaki.

 Skladování

Čerstvě koupené maso skladujte v lednici a to max. 3 dny, vakuově balené maso má datum spotřeby označený na obalu.

 Sezóna

Jehněčí maso je typickým velikonočním pokrmem a také v té době má tu nejlepší kondici.

 Snoubení s vínem

Při vinném párováni musíme brát v úvahu způsob úpravy, např. k jehněčí pečeni na rozmarýnu je vhodnější plnější červené víno, ale k jemnějším úpravám jsou vhodná i vyzrálejší bílá vína, lehká červená vína či ovocná rosé.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.04.12 18:01

xxxx

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 331 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz