Recepty - jehněčí maso

Více z Maso ».

Jehněčí maso

Recepty s jehněčím masem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Snoubení s vínem  

Toto velmi oblíbené maso mnoha kuchyní celého světa pochází z mladých ovcí a je vysoce ceněné, zejména pro svou typickou vůni, chuť a pro své výživové hodnoty. Jehněčí maso je dietní, lehce stravitelné, obsahuje plno vitamínů, minerálních látek a po správné úpravě se z něj stává opravdová delikatesa pro gurmány.

 Rady při nákupu

Jehněčí maso se prodává zmražené nebo čerstvé (mleté nebo v kusech). Doporučuje se zpracovávat vždy to čerstvé a nemražené, které seženete v lepším řeznictví, ve větších supermarketech s dobrým sortimentem masa nebo na eko farmě či na farmářském trhu. Úroveň nabídky je bohužel často velmi malá, ale minimálně na jaře a během Velikonoc by neměl být problém sehnat české jehněčí.

 Využití v kuchyni

Jehněčí maso určené pro kuchyňskou úpravu by mělo být vždy dobře vyzrálé, odblaněné a zbavené všech šlach. Každá část jehněčího masa vyžaduje jinou úpravu. Celá kýta, hřbet, bok a plec jsou vhodné na pečení, kotlety z hřbetu a plátky z kýty jsou ideální kromě pečení také na smažení či grilování. Chuť tohoto masa ladí s česnekem, rozmarýnem - Jehněčí lýtka na rozmarýnu , zázvorem, s divokým kořením či s červeným vínem. S jehněčím masem se často setkáte v řecké, indické či chorvatské kuchyni a to v pokrmech jakými je např. musaka, jehněčí kari nebo suvlaki.

 Skladování

Čerstvě koupené maso skladujte v lednici a to max. 3 dny, vakuově balené maso má datum spotřeby označený na obalu.

 Sezóna

Jehněčí maso je typickým velikonočním pokrmem a také v té době má tu nejlepší kondici.

 Snoubení s vínem

Při vinném párováni musíme brát v úvahu způsob úpravy, např. k jehněčí pečeni na rozmarýnu je vhodnější plnější červené víno, ale k jemnějším úpravám jsou vhodná i vyzrálejší bílá vína, lehká červená vína či ovocná rosé.

 
Váš příspěvek
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.04.12 18:01

xxxx

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 332 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz