Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Jedlá soda známe také jako: soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný
Recepty s jedlou sodou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Bez jedlé sody by koláče nebo buchty neměly potřebnou kyprost a nevystoupaly by do potřebné výšky. Jedlá soda je bílý prášek, který se používá hlavně při pečení. Také součástí kypřícího prášku do pečiva, kde při vyšších teplotách uvolňuje bubliny oxidu uhličitého. Jedlá soda pomáhá od pálení žáhy, může být první pomocí při poleptání kyselinou a rovněž bělí zuby. Údajně také zabíjí zbytky rakovinného bujení (používá se kombinace jedlá soda a javorový sirup). Využívá se i na domácí ekologický úklid, s octem čistí odpad.
Jedlá soda se prodává v malých sáčcích v běžných obchodech s potravinami. Velmi často se jedlá soda zaměňuje s práškem do pečiva, orientujte se proto informacemi na obalu. Jedlou sodu však stačí dát na špičku nože, kypřícího prášku se používá více.
Jedlá soda se v kuchyni používá zejména při pečení. Hodí se na moučníky, slané pečivo nebo na palačinky. Aby těsto vyběhlo, je potřeba kyselost, kterou má soda ve spojení s práškem do pečiva. Dříve se jedlá soda používala ke změkčení vařené zeleniny. Z části nahradí i droždí, proto můžeme doporučit langoše z kyšky bez droždí nebo dánský pivní koláč.
Jedlá soda se skladuje v suchu, maximální vlhkost vzduchu by měla být do 70 %.