Recepty - jedlá soda

Jedlá soda známe také jako: soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný

Recepty s jedlou sodou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Bez jedlé sody by koláče nebo buchty neměly potřebnou kyprost a nevystoupaly by do potřebné výšky. Jedlá soda je bílý prášek, který se používá hlavně při pečení. Také součástí kypřícího prášku do pečiva, kde při vyšších teplotách uvolňuje bubliny oxidu uhličitého. Jedlá soda pomáhá od pálení žáhy, může být první pomocí při poleptání kyselinou a rovněž bělí zuby. Údajně také zabíjí zbytky rakovinného bujení (používá se kombinace jedlá soda a javorový sirup). Využívá se i na domácí ekologický úklid, s octem čistí odpad.

 Rady při nákupu

Jedlá soda se prodává v malých sáčcích v běžných obchodech s potravinami. Velmi často se jedlá soda zaměňuje s práškem do pečiva, orientujte se proto informacemi na obalu. Jedlou sodu však stačí dát na špičku nože, kypřícího prášku se používá více.

 Využití v kuchyni

Jedlá soda se v kuchyni používá zejména při pečení. Hodí se na moučníky, slané pečivo nebo na palačinky. Aby těsto vyběhlo, je potřeba kyselost, kterou má soda ve spojení s práškem do pečiva. Dříve se jedlá soda používala ke změkčení vařené zeleniny. Z části nahradí i droždí, proto můžeme doporučit langoše z kyšky bez droždí nebo dánský pivní koláč.

 Skladování

Jedlá soda se skladuje v suchu, maximální vlhkost vzduchu by měla být do 70 %.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz