Recepty - jalovec

Recepty s jalovcem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jalovec je jehličnatý keř s modrými bobulemi. Sušené plody, jalovčinky, využíváme v kuchyni. Jalovcová pálenka, nebo-li borovička, se těší velké oblibě u nás i na Slovensku, kde se vyrábí. Jalovec se přidává se do čajových směsí, které se pijí při onemocnění dnou. Odstraňuje pálení žáhy při překyselení žaludku. Jalovcový olej, stejně tak jako čaj, zmírňují nervozitu.

 Rady při nákupu

Jalovec sušený koupíme v každém obchodě s potravinami v sekci s kořením, ve zdravých prodejnách či si ho můžeme nasušit, jelikož roste na mnoha zahradách. Mimo plodů se dají utrhnout i větvičky, které přidáváme do pálenek a nakládaného ovoce.

 Využití v kuchyni

Jalovec známe jako přísadu, která se nejvíce hodí ke zvěřině. Mimo to ho ale přidáváme i do omáček, k drůbeži, do červeného zelí - Červené zelí na jalovci, k hovězímu a dále také do gulášů, polévek, nakládaných sýrů, zelenin, do závitků, vnitřností - Telecí plíčky na ryzlinku a hub. Přidává se do likérů, pálenek i do speciálního jalovcového piva.

 Skladování

Sušené koření skladujeme v uzavřené dóze či pytlíku v temnu a chladnu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz