Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s jahodami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Jahody patří mezi bobulové ovoce, které se vyznačuje vysokou biologickou
hodnotou. Plody jahod mají barvu a tvar prostorového srdce. Jsou šťavnaté,
osvěžující, sladké, voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují
větší množství vody, celulózy, málo sacharidů, organické kyseliny
(jablečnou, citrónovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou), dále
vitamíny (C, A, B, E…) a minerální látky (vápník, fosfor, železo,
zinek, bór, draslík aj.).
Jahody posilují metabolismus, mají protizánětlivý účinek, snižují
teplotu, pomáhají při čištění střev, při chudokrevnosti, při dně a
při kardiovaskulárních onemocněních. Jahody se vyskytují ve dvou
základních formách. Větší jsou jahody zahradní. Menší a voňavější
jsou jahody lesní.
V současné době můžeme zahradní jahody sehnat v supermarketech a prodejnách ovoce a zeleniny téměř po celý rok, přestože jejich sezóna je poměrně krátká (květen – červen). Na pulty prodejen i na tržiště se dodávají v košíčcích nebo plastových miskách, protože jsou velmi měkké a náchylné k pomačkání. Máme-li možnost, vybíráme při nákupu čisté, pěkně vyzrálé, raději větší a voňavé plody Pozor si musíme dát na nedozrálé, zelené nebo naopak přezrálé a nahnilé plody. Plody pocházející z tuzemských jahodových plantáží jsou chutnější a voňavější než skleníkové jahody z dovozu.
Jahody mohou konzumovat syrové, mohou se zavařovat jako kompot nebo marmeláda či džem, nechají se sušit i zmrazovat, vyrábějí se z nich přesnídávky, poháry, šťávy, džusy, koktejly, zmrzliny… Čerstvé i konzervované se nechají využívat v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel - jahodové knedlíky jsou českou klasikou. Jahodová marmeláda - Jahodová marmeláda s bílou čokoládou je výborná na pečivo, do koláčů, dortů a dalších pekařských a cukrářských výrobků.
Na skladování jsou jahody velice náročné, protože patří k nejcitlivějším druhům ovoce. Čistí se sprchováním těsně před konzumací nebo jiným použitím. Uchovávají se i se stopkami rozložené na vhodném platu nebo v míse, nejlépe v jediné vrstvě, na chladnějším místě.