Recepty - jahody

Více z Ovoce ».

Jahody

Recepty s jahodami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jahody patří mezi bobulové ovoce, které se vyznačuje vysokou biologickou hodnotou. Plody jahod mají barvu a tvar prostorového srdce. Jsou šťavnaté, osvěžující, sladké, voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují větší množství vody, celulózy, málo sacharidů, organické kyseliny (jablečnou, citrónovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou), dále vitamíny (C, A, B, E…) a minerální látky (vápník, fosfor, železo, zinek, bór, draslík aj.).
Jahody posilují metabolismus, mají protizánětlivý účinek, snižují teplotu, pomáhají při čištění střev, při chudokrevnosti, při dně a při kardiovaskulárních onemocněních. Jahody se vyskytují ve dvou základních formách. Větší jsou jahody zahradní. Menší a voňavější jsou jahody lesní.

 Rady při nákupu

V současné době můžeme zahradní jahody sehnat v supermarketech a prodejnách ovoce a zeleniny téměř po celý rok, přestože jejich sezóna je poměrně krátká (květen – červen). Na pulty prodejen i na tržiště se dodávají v košíčcích nebo plastových miskách, protože jsou velmi měkké a náchylné k pomačkání. Máme-li možnost, vybíráme při nákupu čisté, pěkně vyzrálé, raději větší a voňavé plody Pozor si musíme dát na nedozrálé, zelené nebo naopak přezrálé a nahnilé plody. Plody pocházející z tuzemských jahodových plantáží jsou chutnější a voňavější než skleníkové jahody z dovozu.

 Využití v kuchyni

Jahody mohou konzumovat syrové, mohou se zavařovat jako kompot nebo marmeláda či džem, nechají se sušit i zmrazovat, vyrábějí se z nich přesnídávky, poháry, šťávy, džusy, koktejly, zmrzliny… Čerstvé i konzervované se nechají využívat v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel - jahodové knedlíky jsou českou klasikou. Jahodová marmeláda - Jahodová marmeláda s bílou čokoládou je výborná na pečivo, do koláčů, dortů a dalších pekařských a cukrářských výrobků.

 Skladování

Na skladování jsou jahody velice náročné, protože patří k nejcitlivějším druhům ovoce. Čistí se sprchováním těsně před konzumací nebo jiným použitím. Uchovávají se i se stopkami rozložené na vhodném platu nebo v míse, nejlépe v jediné vrstvě, na chladnějším místě.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz