Recepty - jahody

Více z Ovoce ».

Jahody

Recepty s jahodami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jahody patří mezi bobulové ovoce, které se vyznačuje vysokou biologickou hodnotou. Plody jahod mají barvu a tvar prostorového srdce. Jsou šťavnaté, osvěžující, sladké, voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují větší množství vody, celulózy, málo sacharidů, organické kyseliny (jablečnou, citrónovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou), dále vitamíny (C, A, B, E…) a minerální látky (vápník, fosfor, železo, zinek, bór, draslík aj.).
Jahody posilují metabolismus, mají protizánětlivý účinek, snižují teplotu, pomáhají při čištění střev, při chudokrevnosti, při dně a při kardiovaskulárních onemocněních. Jahody se vyskytují ve dvou základních formách. Větší jsou jahody zahradní. Menší a voňavější jsou jahody lesní.

 Rady při nákupu

V současné době můžeme zahradní jahody sehnat v supermarketech a prodejnách ovoce a zeleniny téměř po celý rok, přestože jejich sezóna je poměrně krátká (květen – červen). Na pulty prodejen i na tržiště se dodávají v košíčcích nebo plastových miskách, protože jsou velmi měkké a náchylné k pomačkání. Máme-li možnost, vybíráme při nákupu čisté, pěkně vyzrálé, raději větší a voňavé plody Pozor si musíme dát na nedozrálé, zelené nebo naopak přezrálé a nahnilé plody. Plody pocházející z tuzemských jahodových plantáží jsou chutnější a voňavější než skleníkové jahody z dovozu.

 Využití v kuchyni

Jahody mohou konzumovat syrové, mohou se zavařovat jako kompot nebo marmeláda či džem, nechají se sušit i zmrazovat, vyrábějí se z nich přesnídávky, poháry, šťávy, džusy, koktejly, zmrzliny… Čerstvé i konzervované se nechají využívat v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel - jahodové knedlíky jsou českou klasikou. Jahodová marmeláda - Jahodová marmeláda s bílou čokoládou je výborná na pečivo, do koláčů, dortů a dalších pekařských a cukrářských výrobků.

 Skladování

Na skladování jsou jahody velice náročné, protože patří k nejcitlivějším druhům ovoce. Čistí se sprchováním těsně před konzumací nebo jiným použitím. Uchovávají se i se stopkami rozložené na vhodném platu nebo v míse, nejlépe v jediné vrstvě, na chladnějším místě.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Cibulačka Cibulačka
Reveňový koláč Reveňový koláč
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz