Recepty - jahody

Více z Ovoce ».

Jahody

Recepty s jahodami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jahody patří mezi bobulové ovoce, které se vyznačuje vysokou biologickou hodnotou. Plody jahod mají barvu a tvar prostorového srdce. Jsou šťavnaté, osvěžující, sladké, voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují větší množství vody, celulózy, málo sacharidů, organické kyseliny (jablečnou, citrónovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou), dále vitamíny (C, A, B, E…) a minerální látky (vápník, fosfor, železo, zinek, bór, draslík aj.).
Jahody posilují metabolismus, mají protizánětlivý účinek, snižují teplotu, pomáhají při čištění střev, při chudokrevnosti, při dně a při kardiovaskulárních onemocněních. Jahody se vyskytují ve dvou základních formách. Větší jsou jahody zahradní. Menší a voňavější jsou jahody lesní.

 Rady při nákupu

V současné době můžeme zahradní jahody sehnat v supermarketech a prodejnách ovoce a zeleniny téměř po celý rok, přestože jejich sezóna je poměrně krátká (květen – červen). Na pulty prodejen i na tržiště se dodávají v košíčcích nebo plastových miskách, protože jsou velmi měkké a náchylné k pomačkání. Máme-li možnost, vybíráme při nákupu čisté, pěkně vyzrálé, raději větší a voňavé plody Pozor si musíme dát na nedozrálé, zelené nebo naopak přezrálé a nahnilé plody. Plody pocházející z tuzemských jahodových plantáží jsou chutnější a voňavější než skleníkové jahody z dovozu.

 Využití v kuchyni

Jahody mohou konzumovat syrové, mohou se zavařovat jako kompot nebo marmeláda či džem, nechají se sušit i zmrazovat, vyrábějí se z nich přesnídávky, poháry, šťávy, džusy, koktejly, zmrzliny… Čerstvé i konzervované se nechají využívat v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel - jahodové knedlíky jsou českou klasikou. Jahodová marmeláda - Jahodová marmeláda s bílou čokoládou je výborná na pečivo, do koláčů, dortů a dalších pekařských a cukrářských výrobků.

 Skladování

Na skladování jsou jahody velice náročné, protože patří k nejcitlivějším druhům ovoce. Čistí se sprchováním těsně před konzumací nebo jiným použitím. Uchovávají se i se stopkami rozložené na vhodném platu nebo v míse, nejlépe v jediné vrstvě, na chladnějším místě.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz