Recepty - jackfruit

Více z Ovoce ».

Jackfruit

Jackfruit známe také jako: žakie

Recepty s jackfruitem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Snoubení s víny  

Jackfruit je zeleno-hnědý plod s bradavičnatým povrchem. Tvar připomíná jablko, mango či banán. Mladý jackfruit chutná trochu jako kuřecí maso, zralý jako banán a ananas. Pěstuje se v tropických oblastech, zejména v jihovýchodní Asii. Jeho váha může dosáhnout až několik desítek kilogramů. Z jackfruitu se konzumuje žlutooranžová část (dužina), kterou obklopují nejedlá semena. Jackfruit obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínu B6, uhlovodíků, draslíku, železa, vápníku a fosforu. Je považován za národní jídlo Bangladéše.

 Rady při nákupu

Někdo si ho mylně plete s durianem či chlebovníkem, který je nazýván “breadfruit“. Ten ale zapáchá. Kvůli velikosti se k nám jackfruit dostává na pulty s ovocem a zeleninou již naporcovaný, ale dá se také koupit v konzervě ve sladké šťávě. Narazíte na něj na vietnamských tržnicích, v supermarketech spíše sporadicky.

 Využití v kuchyni

Jackfruit se v kuchyni používá výhradně čerstvý. Přidává se do vařenéže rý, konzumuje se s kokosovým mlékem nebo je skvělou surovinou do salátů. Lze z něj vyrobit džem. Nezralý je vhodný na pečení, smažení, sušení i vaření. Naopak ze zralého plodu jsou delikatesou pražená semena, anglicky jackfruit chips. Extrakt z jackfruitu se používá jako příměs do bonbonů či v letní sezóně do zmrzliny.

 Skladování

Jackfruit je potřeba rychle zpracovat. neskladujte ho déle než týden. Výjimkou je zmražený jackfruit, který vydrží v chladicím boxu mrazáku až dva měsíce.

 Sezóna

V Asii dozrávají plody jackfruitu od března do září, z čehož nejvyšší produktivita je zejména od června do srpna. U nás je jackfruit k dostání hlavně v letních měsících. Setkat se s ním můžete i přes rok v konzervované podobě či džemu.

 Snoubení s víny

Z ovocné dřeně jackfruitu se víno dokonce vyrábí. Doporučujeme čerstvé nebo konzervované ovoce kombinovat se šumivým vínem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Cuketové placky Cuketové placky
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz