Recepty - jackfruit

Více z Ovoce ».

Jackfruit

Jackfruit známe také jako: žakie

Recepty s jackfruitem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Snoubení s víny  

Jackfruit je zeleno-hnědý plod s bradavičnatým povrchem. Tvar připomíná jablko, mango či banán. Mladý jackfruit chutná trochu jako kuřecí maso, zralý jako banán a ananas. Pěstuje se v tropických oblastech, zejména v jihovýchodní Asii. Jeho váha může dosáhnout až několik desítek kilogramů. Z jackfruitu se konzumuje žlutooranžová část (dužina), kterou obklopují nejedlá semena. Jackfruit obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínu B6, uhlovodíků, draslíku, železa, vápníku a fosforu. Je považován za národní jídlo Bangladéše.

 Rady při nákupu

Někdo si ho mylně plete s durianem či chlebovníkem, který je nazýván “breadfruit“. Ten ale zapáchá. Kvůli velikosti se k nám jackfruit dostává na pulty s ovocem a zeleninou již naporcovaný, ale dá se také koupit v konzervě ve sladké šťávě. Narazíte na něj na vietnamských tržnicích, v supermarketech spíše sporadicky.

 Využití v kuchyni

Jackfruit se v kuchyni používá výhradně čerstvý. Přidává se do vařenéže rý, konzumuje se s kokosovým mlékem nebo je skvělou surovinou do salátů. Lze z něj vyrobit džem. Nezralý je vhodný na pečení, smažení, sušení i vaření. Naopak ze zralého plodu jsou delikatesou pražená semena, anglicky jackfruit chips. Extrakt z jackfruitu se používá jako příměs do bonbonů či v letní sezóně do zmrzliny.

 Skladování

Jackfruit je potřeba rychle zpracovat. neskladujte ho déle než týden. Výjimkou je zmražený jackfruit, který vydrží v chladicím boxu mrazáku až dva měsíce.

 Sezóna

V Asii dozrávají plody jackfruitu od března do září, z čehož nejvyšší produktivita je zejména od června do srpna. U nás je jackfruit k dostání hlavně v letních měsících. Setkat se s ním můžete i přes rok v konzervované podobě či džemu.

 Snoubení s víny

Z ovocné dřeně jackfruitu se víno dokonce vyrábí. Doporučujeme čerstvé nebo konzervované ovoce kombinovat se šumivým vínem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz