Recepty - jablka

Více z Ovoce ».

Jablka

Recepty s jablky  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jablka, která jsou nejběžnějším domácím ovocem, řadíme mezi malvice, tj. jádrové ovoce. Jablka pomáhají (na základě obsahu vlákniny) trávení, jsou dobře stravitelná, čistí zuby a jsou zdravá, obsahují asi 70% vody, dále cukry, malé množství bílkovin, nerostné látky (fosfor, vápník, železo), organické kyseliny (hlavně jablečnou a citrónovou), plno vitamínů a pektiny, které způsobují rosolovatění. Na povrchu jsou pokryta zelenou, žlutou nebo červenou slupkou. Pod ní je koncentrováno nejvíce vitamínu C. Dužina je bílá, nakyslá nebo sladká – v závislosti na druhu. Nepoživatelnou součástí je jádřinec a stopka.

 Rady při nákupu

Při nákupu čerstvých jablek je třeba si dát pozor na druh, který nakupujeme. Některá jsou velice citlivá na omak, jiná jsou tvrdá a vydrží i hrubší zacházení. Jablka se nakupují v obchodech ovoce a zeleniny, potravin, supermarketech, trzích a tržištích. Většinou se rozvažují podle přání zákazníka, někdy jsou připravena balená v síťovém nebo igelitovém sáčku. Na uskladnění se prodávají přímo u pěstitelů ve velkém (po bedýnkách). Při nákupu je třeba se vyhnout nahnilým kusům.

 Využití v kuchyni

Jablka se nejčastěji konzumují v čerstvém stavu, protože tak je zaručené uchování všech vitamínů. Nechají se ale zpracovávat jak v domácnosti, tak průmyslově. Vyrábějí se z nich kompoty, zavařeniny, přesnídávky, šťávy, zmrzliny, bývají i základem kečupů a jiných ovocných a zeleninových výrobků. V kuchyni se používají zejména na výrobu závinů - Jablečný závin, buchet, koláčů, zákusků, pohárů, ovocných salátů apod. Nechají se z nich vyrobit i alkoholické (kalvados) a nealkoholické (mošty, džusy, limonády) nápoje. V teplé kuchyni se používají např. k pečenému a grilovanému drůbežímu masu - Kachna s jablky.

 Skladování

Trvanlivost jablek závisí na jejich zralosti a na druhu. Některé (letní) druhy jablek jsou velice citlivé. Stačí malé zmáčknutí, a jablko se okamžitě otlačí a zhnědne, takže vypadá nahnile. Většina jablek je poživatelná od podzimu do zimy. Některé zimní druhy jsou k jídlu od zimy do pozdního jara. Uchovávají se ve speciálních skladech, rozložené na platech, oddělené od ostatních potravin, aby nepřejaly cizí pachy. Měly by mít zajištěnou stálou teplotu (asi 5°C) sucho a stálý přístup vzduchu. Během skladování je třeba je kontrolovat, přebírat a odstraňovat nahnilé kusy.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz