Recepty - jablka

Více z Ovoce ».

Jablka

Recepty s jablky  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jablka, která jsou nejběžnějším domácím ovocem, řadíme mezi malvice, tj. jádrové ovoce. Jablka pomáhají (na základě obsahu vlákniny) trávení, jsou dobře stravitelná, čistí zuby a jsou zdravá, obsahují asi 70% vody, dále cukry, malé množství bílkovin, nerostné látky (fosfor, vápník, železo), organické kyseliny (hlavně jablečnou a citrónovou), plno vitamínů a pektiny, které způsobují rosolovatění. Na povrchu jsou pokryta zelenou, žlutou nebo červenou slupkou. Pod ní je koncentrováno nejvíce vitamínu C. Dužina je bílá, nakyslá nebo sladká – v závislosti na druhu. Nepoživatelnou součástí je jádřinec a stopka.

 Rady při nákupu

Při nákupu čerstvých jablek je třeba si dát pozor na druh, který nakupujeme. Některá jsou velice citlivá na omak, jiná jsou tvrdá a vydrží i hrubší zacházení. Jablka se nakupují v obchodech ovoce a zeleniny, potravin, supermarketech, trzích a tržištích. Většinou se rozvažují podle přání zákazníka, někdy jsou připravena balená v síťovém nebo igelitovém sáčku. Na uskladnění se prodávají přímo u pěstitelů ve velkém (po bedýnkách). Při nákupu je třeba se vyhnout nahnilým kusům.

 Využití v kuchyni

Jablka se nejčastěji konzumují v čerstvém stavu, protože tak je zaručené uchování všech vitamínů. Nechají se ale zpracovávat jak v domácnosti, tak průmyslově. Vyrábějí se z nich kompoty, zavařeniny, přesnídávky, šťávy, zmrzliny, bývají i základem kečupů a jiných ovocných a zeleninových výrobků. V kuchyni se používají zejména na výrobu závinů - Jablečný závin, buchet, koláčů, zákusků, pohárů, ovocných salátů apod. Nechají se z nich vyrobit i alkoholické (kalvados) a nealkoholické (mošty, džusy, limonády) nápoje. V teplé kuchyni se používají např. k pečenému a grilovanému drůbežímu masu - Kachna s jablky.

 Skladování

Trvanlivost jablek závisí na jejich zralosti a na druhu. Některé (letní) druhy jablek jsou velice citlivé. Stačí malé zmáčknutí, a jablko se okamžitě otlačí a zhnědne, takže vypadá nahnile. Většina jablek je poživatelná od podzimu do zimy. Některé zimní druhy jsou k jídlu od zimy do pozdního jara. Uchovávají se ve speciálních skladech, rozložené na platech, oddělené od ostatních potravin, aby nepřejaly cizí pachy. Měly by mít zajištěnou stálou teplotu (asi 5°C) sucho a stálý přístup vzduchu. Během skladování je třeba je kontrolovat, přebírat a odstraňovat nahnilé kusy.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz