Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s hřebíčkem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Hřebíček je koření z usušených, ještě nerozkvetlých květů stromu Hřebíčkovce kořenného. Pochází z Afriky. Působí dezinfekčně a jeho charakteristické aroma známe především ze svařeného vína. Aromatické oleje se často obohacují o vonné silice, jež má toto koření díky látce, kterou obsahuje - eugenolu. Léčivé účinky hřebíčku jsou spojeny především s péčí o ústní dutinu, jeho výtažky se přidávají i do zubních past či bělících zubních pudrů.
K dostání je hřebíček celý i drcený. Najdeme ho v obchodech s potravinami mezi ostatním kořením.
V kuchyni se hřebíček používá na nakládání, do svařeného vína , čajů, masových, rybích i sladkých pokrmů, marmelád, povidel, omáček, nálevů, punče a likérů. Jeho vůně vynikne nejlépe v kombinaci se zvěřinou anebo medem.
Skladujeme na suchém, chladném, dobře větraném místě ve skleněné dóze nebo zavřeném obalu. Drcené koření uchováváme takto maximálně jeden rok, celé okolo 3 let.