Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Hrášek známe také jako: hrách
Recepty s hráškem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Hrách setý je luštěnina bohatá na bílkoviny. Obsahuje vitamíny B i C, podporuje vývin svalů, imunitu a posiluje nervový systém. Pochází z Předního Východu, ale v Čechách se konzumuje už od pradávna i těmi nejchudšími vrstvami. Měli by se ho vyvarovat lidé trpící nadýmáním a problémy s trávením, jelikož je velmi sytý.
Hrách lze sehnat jako čerstvé lusky, konzervovaný, zamražený nebo osmažený jako vložka do polévek v každém obchodě s potravinami. Můžeme si vybrat žlutý nebo zelený hrášek. Při nákupu dáváme pozor, zda lusky nejsou napadeny plísní nebo jinými škůdci.
Kuličky hrášku můžeme jíst čerstvé, dusit, smažit, zapékat, pražit, zamrazit, nakládat i sušit. Sušený před přípravou proplachujeme a namáčíme tak jako ostatní luštěniny na několik hodin, čímž nabude na objemu. Nabobtnalý hrách vaříme pozvolna, nikdy však do vody nepřidáváme sůl. Stravitelnost zlepšíme, pokud ho ještě horký prolisujeme. Hodí se do salátů, polévek, krémů, těstovin, jako příloha k masům, rybám či do rizota. Hrachová kaše či hrachová polévka by neměly chybět na českém stole alespoň několikrát do roka.
Po vyloupání hrášku bychom ho měli co nejdříve zpracovat. Pokud tak neučiníme, můžeme ho zamrazit či sušit, jinak vyschne. Sušený hrách skladujeme na chladném, suchém a dobře větraném místě maximálně jeden rok.