Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Hovězí plec známe také jako: kulatá plec, loupaná plec, oyster blade, kulatá plec, falešná svíčková
Recepty s hovězí plecí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Hovězí plec a víno
Španělští ptáčci nebo hovězí s koprovou omáčkou se připravují právě z hovězí plece. Toto maso je velmi jemné a svou strukturou se podobá svíčkové. Nejčastěji se dusí a podává s omáčkami nebo se z něj připravují rolády. Hovězí plec najdete na přední kýtě krávy a býka.
Předem rozmyslete, co z masa budete vařit. Podle toho vyberte loupanou plec (někdy najdete pod anglickým označením oyster blade), velkou plec nebo kulatou plec. Té se přezdívanou falešná svíčková. Správný řezník vám poradí, jaká plec se hodí nejlépe pro danou úpravu. Každopádně vždy sáhněte po neokoralém, lesklém mase.
Loupaná plec potřebuje delší úpravu, aby změkla, proto je jako stvořená k omáčkám. Skvěle ji doplní například koprová omáčka. Loupanou plec lze také namlít.
Z velké plece připravíte výborné španělské ptáčky, rolády a nebo ragú. Můžete ji vařit, dusit i péct. Falešná svíčková se hodí na medailonky, tatarák nebo právě jako prošpikovaná pečeně ke svíčkové omáčce.
V lednici vydrží dva až tři dny. Pokud jste koupili maso ve vakuovém balení, dvě hodiny před zpracováním masa otevřete balíček. Maso přitom lehce zesvětlá a nedostane takový teplotní šok při následné přípravě.
Doporučujeme vybírat mezi těžšími červenými víny, a to jak k servírování, tak k přípravě plece na víně. Hodí se například Cabernet Sauvignon.