Recepty - hovězí maso

Více z Maso ».

Hovězí maso

Recepty s hovězím masem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Hovězí maso je maso z krav, býků, volů a jalovic. Čerstvé má charakteristicky cihlově červenou barvu, je jemně prorostlé tukem, čím je starší, tím je tmavší. Obsah svalového barviva dále závisí na věku poraženého zvířete, na hmotnosti, pohlaví, plemeni apod. Typická chuť a pach je ovlivněna mastnými kyselinami, která je zvláště výrazná u starších zvířat. Hovězí maso obsahuje širokou škálu živin včetně cenných minerálních látek, zejména železa a zinku.

 Rady při nákupu

Pro správný výběr masa je důležitý obchod, kde nakupujeme. Řezník musí umět poradit, které maso na jaký pokrm použít. Kvalitní maso je čerstvé, voňavé a lesklé. U masa se hodnotí vzhled, chuť, konzistence, šťavnatost, protučnění, vzhled tuku a mírná vlhkost. Před nákupem bychom měli mít možnost si maso prohlédnout. Hovězí maso se dělí na přední a zadní. Zadní maso je kvalitnější. Mezi nejlepší a nejchutnější části hovězího masa patří svíčková (bez kližky a husičky), vysoký a nízký roštěnec a kýta (bez kližky). Přestože lze maso uchovávat chlazením, mrazením, sušením, zavařováním a zpracováváním na masné výrobky, vždy je na zpracování nejlepší maso čerstvé.

 Využití v kuchyni

V české kuchyni je hovězí jedno z nejpoužívanějších mas a existuje několik způsobů jeho zpracování. Na tom závisí i jeho výživná hodnota. Upravuje se např. pečením, grilováním, dušením či vařením. Co se týká porcování, může být tepelně zpracováváno v celku (hovězí pečeně), na plátky (steak - Hovězí steak na grilu), drobné kousky (guláš - Pražský guláš), mleté (sekaná či hamburger).

 Skladování

Maso ihned po příchodu z nákupu uložíme v uzavřené nádobě (neměla by být plastová) do ledničky. Na delší dobu maso uchováváme zmrazováním. Jednou rozmražené maso znovu nikdy nezmrazujeme. Dříve se hovězí maso také doma zavařovalo a sušilo. V současné době se s konzervami z hovězího masa setkáme už jen v obchodě (hovězí maso ve vlastní šťávě, hovězí maso na divoko, hovězí guláš apod.) Konzervy doma uchováváme na chladnějším místě – např. ve spíži.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz