Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Hovězí kližka známe také jako: nožina
Recepty s hovězí kližkou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Hovězí kližka a víno
Hovězí kližka, neboli nožina, je maso z předních a zadních nohou jalovic a býků. Tato nejnamáhanější část těla je plná šlach, proto nečekejte úplně libové maso. Dlouhým vařením se však kližka stává vynikajícím masem. Oceníte bohatost její chuti a z hlediska výživy velké množství bílkovin a stopových prvků. Kližce s kostí se říká Osso bucco (čteno jako osobuko) a patří k největším pochoutkám. Tradičně jde ale o telecí zadní nožičku.
Máte rádi úplně libové hovězí? Pak kližka není pro vás to pravé. Zadní kližka je ale o trochu libovější než kližka přední. Místo kližky můžete použít například zadní hovězí nebo plec, záleží na typu úpravy.
Guláš, guláš a zase guláš ! Kližka potřebuje především pomalé a dlouhé vaření, změkne totiž po dvou až třech hodinách. Skvělým pomocníkem je proto Papinův hrnec, který přípravu guláše značně zrychlí a šetří čas i energie. Z kližky uvaříte skvělé omáčky z červeného vína, například slavný Boeuf Bourguignon. Osso bucco pečte nebo použijte pro silný vývar.
Vydrží dva až tři dny v lednici, případně se dá zamrazit.
Pokud maso podléváte, servírujte pak stejné víno. Hodí se jemnější červené víno s vyšší kyselinkou, např. Rulandské modré (Pinot Noir) nebo Burgundské. Ke guláši se ale častěji servíruje pivo, kterým lze maso také podlévatt.