Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Hovězí kýta známe také jako: zadní kýta, svrchní šál, spodní šál, karabáček, ořech, květová špička, váleček
Recepty s hovězí kýtou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Hovězí kýta a víno
Velký, libový kus hovězí kýty najdete v zadní části jalovice či býka. Kýta se dále dělí na svrchní šál, spodní šál s karabáčkem, ořech (předkýtí, koule), zadní kýtu (květová špička) a váleček. Spolu se svíčkovou a nízkým roštěncem patří k nejkvalitnějším částem hovězího masa.
U řezníka si přesně vyberete část kýty podle plánované úpravy. Kýtu lze případně nahradit hovězí plecí, ze které také uděláte výtečné plátky.
Hovězí kýta se hodí k dušení a pečení, připravuje se z ní například Znojemská pečeně nebo Hovězí na divoko. Plátky se dají podusit, ale i zavinout do ptáčků či rolád.
Vrchní šál se může připravovat jako steak, na grilu, na plátky a nebo jako minutka. Spodní šál je z celé kýty nejtužší, hodí se proto k pečení. Ořech je vynikající na grilu jako steak, zasyrova v podobě tataráku nebo vcelku jako pečínka. Váleček ale na gril nedávejte, raději ho duste nebo z něj upečte závitky či rostbíf. Řada labužníků ho také krájí na tenké plátky jako carpaccio nebo k němu servíruje svíčkovou omáčku. Dá se totiž dobře špikovat.
Ze zadní kýty doporučujeme připravit rump steak. Těsně před podáváním ho nerozkrajujte a nechte pár minut v klidu stát volně nebo v alobalu. Steak pak bude krásně šťavnatý.
Ve vakuovém balení vydrží déle, u řezníka však máte záruku kvality. V lednici ho nechte maximálně tři dny. Dvě hodiny před zpracováním maso vyjměte z lednice, případně otevřete balíček - maso lehce zesvětlá a při tepelné úpravě nedostane takový teplotní šok.
Chuť kýty podtrhne výrazné červené víno, středně těžké až těžké. Hovězí na divoko snese velmi těžké. Hovězí na pivě zapíjejte tekutým chlebem.