Recepty - hovězí kýta

Více z Maso ».

Hovězí kýta

Hovězí kýta známe také jako: zadní kýta, svrchní šál, spodní šál, karabáček, ořech, květová špička, váleček

Recepty s hovězí kýtou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Hovězí kýta a víno  

Velký, libový kus hovězí kýty najdete v zadní části jalovice či býka. Kýta se dále dělí na svrchní šál, spodní šál s karabáčkem, ořech (předkýtí, koule), zadní kýtu (květová špička) a váleček. Spolu se svíčkovou a nízkým roštěncem patří k nejkvalitnějším částem hovězího masa.

 Rady při nákupu

U řezníka si přesně vyberete část kýty podle plánované úpravy. Kýtu lze případně nahradit hovězí plecí, ze které také uděláte výtečné plátky.

 Využití v kuchyni

Hovězí kýta se hodí k dušení a pečení, připravuje se z ní například Znojemská pečeně nebo Hovězí na divoko. Plátky se dají podusit, ale i zavinout do ptáčků či rolád.

Vrchní šál se může připravovat jako steak, na grilu, na plátky a nebo jako minutka. Spodní šál je z celé kýty nejtužší, hodí se proto k pečení. Ořech je vynikající na grilu jako steak, zasyrova v podobě tataráku nebo vcelku jako pečínka. Váleček ale na gril nedávejte, raději ho duste nebo z něj upečte závitky či rostbíf. Řada labužníků ho také krájí na tenké plátky jako carpaccio nebo k němu servíruje svíčkovou omáčku. Dá se totiž dobře špikovat.

Ze zadní kýty doporučujeme připravit rump steak. Těsně před podáváním ho nerozkrajujte a nechte pár minut v klidu stát volně nebo v alobalu. Steak pak bude krásně šťavnatý.

 Skladování

Ve vakuovém balení vydrží déle, u řezníka však máte záruku kvality. V lednici ho nechte maximálně tři dny. Dvě hodiny před zpracováním maso vyjměte z lednice, případně otevřete balíček - maso lehce zesvětlá a při tepelné úpravě nedostane takový teplotní šok.

 Hovězí kýta a víno

Chuť kýty podtrhne výrazné červené víno, středně těžké až těžké. Hovězí na divoko snese velmi těžké. Hovězí na pivě zapíjejte tekutým chlebem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz