Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Hovězí játra známe také jako: játra
Recepty s hovězími játry Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Hovězí játra a víno
Stačí jednoduché orestování a hovězí játra se stanou lahůdkou. Sice se vnitřnosti příliš netěší oblibě, nicméně výživová hodnota jater stojí za zařazení do jídelníčku. Játra totiž obsahují velké množství bílkovin. také v nich najdete vysoké množství cholesterolu, ale také lecitin napomáhající k jeho vstřebávání. Hovězí játra jsou ze všech jater nejméně tučná. Výhodou je také jejich nízká cena oproti hovězí maso.
V játrech se zachytávají růstové hormony, které se ve velkochovech přidávají do krmiva. Proto doporučujeme kupovat bio kvalitu. Při nákupu dbejte především na čerstvost - nebojte se v řeznictví zeptat, jak dlouho je nabízejí. Jakmile na játrech vidíte odlesky šedé či zelené barvy, už je nekonzumujte.
Z jater vykrájejte blány a cévy a játra pak nakrájejte na kousky. Vynikající jsou na zelenině nebo orestovaná na cibulce se slaninou a rozmarýnem. Játra by neměla být úplně syrová, ale ani zcela vysušená. Podle velikosti nakrájených jater stačí 5-7 minut. Játra solíme až úplně nakonec, jinak by ztvrdla a nedala se jíst. Servírujte s rýži, hranolkami nebo americkými bramborami. Z hovězích jater můžete také připravit vynikající paštiku.
Vnitřnosti zpracujte co nejdříve, v lednici vydrží maximálně pár dní.
S vnitřnostmi se obvykle servíruje výrazné červené víno. Vychutnejte si
například Beaujolais nebo Svatomartinské. Restovaná játra i paštičku lze
připravit jak z červeného, tak z bílého vína. Víno použité
k přípravě pokrmu pak následně servírujeme.