Recepty - hořčice

Recepty s hořčicí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Hořčice má svůj původ ve Středomoří. Pěstuje se i v Severní Americe. Je to asi 60 cm vysoká rostlina, která má žluté květy. Po dozrání tvoří semeníky, v každém je asi 6 semínek. Rozlišují se tři druhy hořčičného semínka: bílé, černé a hnědé. Hořčice pomáhá při revmatismu a bolestech svalů, při onemocnění ledvin, při dýchacích potížích a zápalu plic. Kloktadlo z hořčice se užívá na bolest v krku.

 Rady při nákupu

V obchodě lze koupit hořčičné semínko jako koření nebo zpracované v podobě polotekuté hmoty, jejímž základem je také mleté hořčičné semínko (doplněné vodou, octem, solí, cukrem, olejem a dalšími kyselinami a s přidání barviv) a která se prodává v závislosti na složení pod různými komerčními názvy. Používá se jako ochucovadlo při jídle. Plnotučná (lidově nazývaná obyčejná) hořčice je jedna z nejjemnějších a je přibarvená žlutým kořením - kurkumou. Druhou nejužívanější je kremžská hořčice, která má v konzistenci znát hruběji mletá semínka. Další druhy jsou: sladká bavorská hrubozrnná hořčice, Francouzská dijonská hořčice, Francouzská kremžská hrubozrnná hořčice a další.

 Využití v kuchyni

Hořčice má pálivou výraznou chuť. Z hořčice se užívají jak celá semínka (např. do nálevů při nakládání okurek, hub a zeleniny, k marinování ryb a ostatního masa,…), tak jako pomletý prášek, drcená semínka, olej nebo pasta. Její nejčastější využití v kuchyni je ale jako ochucovadlo k uzeninám, masům, do dresingů - Dresing k masu, majonéz, salátů, pomazánek, studených i teplých omáček atd.

 Skladování

Hořčičné semínko se skladuje jako koření v papírových či celofánových sáčcích nebo ve skleněných, kovových nebo plastových kořenkách. Hořčičná pasta se prodává ve skleněných nebo plastových dózách, případně v tubách a má dlouhou trvanlivost. V domácnosti má být uložena v chladničce nebo na jiném chladném, suchém a temném místě. Vadí jí sluneční svit i přílišná vlhkost (okraj skleničky může zplesnivět). Nerozbalená hořčičná pasta má trvanlivost i několik let.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz