Recepty - hořčice

Recepty s hořčicí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Hořčice má svůj původ ve Středomoří. Pěstuje se i v Severní Americe. Je to asi 60 cm vysoká rostlina, která má žluté květy. Po dozrání tvoří semeníky, v každém je asi 6 semínek. Rozlišují se tři druhy hořčičného semínka: bílé, černé a hnědé. Hořčice pomáhá při revmatismu a bolestech svalů, při onemocnění ledvin, při dýchacích potížích a zápalu plic. Kloktadlo z hořčice se užívá na bolest v krku.

 Rady při nákupu

V obchodě lze koupit hořčičné semínko jako koření nebo zpracované v podobě polotekuté hmoty, jejímž základem je také mleté hořčičné semínko (doplněné vodou, octem, solí, cukrem, olejem a dalšími kyselinami a s přidání barviv) a která se prodává v závislosti na složení pod různými komerčními názvy. Používá se jako ochucovadlo při jídle. Plnotučná (lidově nazývaná obyčejná) hořčice je jedna z nejjemnějších a je přibarvená žlutým kořením - kurkumou. Druhou nejužívanější je kremžská hořčice, která má v konzistenci znát hruběji mletá semínka. Další druhy jsou: sladká bavorská hrubozrnná hořčice, Francouzská dijonská hořčice, Francouzská kremžská hrubozrnná hořčice a další.

 Využití v kuchyni

Hořčice má pálivou výraznou chuť. Z hořčice se užívají jak celá semínka (např. do nálevů při nakládání okurek, hub a zeleniny, k marinování ryb a ostatního masa,…), tak jako pomletý prášek, drcená semínka, olej nebo pasta. Její nejčastější využití v kuchyni je ale jako ochucovadlo k uzeninám, masům, do dresingů - Dresing k masu, majonéz, salátů, pomazánek, studených i teplých omáček atd.

 Skladování

Hořčičné semínko se skladuje jako koření v papírových či celofánových sáčcích nebo ve skleněných, kovových nebo plastových kořenkách. Hořčičná pasta se prodává ve skleněných nebo plastových dózách, případně v tubách a má dlouhou trvanlivost. V domácnosti má být uložena v chladničce nebo na jiném chladném, suchém a temném místě. Vadí jí sluneční svit i přílišná vlhkost (okraj skleničky může zplesnivět). Nerozbalená hořčičná pasta má trvanlivost i několik let.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz