Recepty - gyros koření

Původ gyros koření: Řecko

Recepty s gyros kořením  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a gyros koření  

Koření na gyros je sypká směs s cihlově červenou barvou. Mezi nejčastější suroviny patří sůl, pepř, česnek, cibule, sladká paprika, cukr, hořčice, rozmarýn a bazalka. Někdo přidává i kurkumu, zázvor, kari nebo muškátový květ. Jelikož obsahuje alergeny hořčice a oxidu siřičitého, není toto koření vhodné pro alergiky. Gyros koření se uplatňuje zejména v řecké kuchyni.

 Rady při nákupu

Gyros koření zakoupíte balené v obchodech s potravinami, v řeznictví, nebo v některých obchodech s ovocem a zeleninou. Vážený gyros se prodává na tržnicích. Koření by nemělo obsahovat hrudky.

 Využití v kuchyni

Nejznámějším jídlem, kam patří tato směs, je řecký gyros s tzaziki. Gyros koření se používá k přípravě nakládaných mas, které se balí se zeleninou a hranolky do pita chleba. Nejčastěji se jedná o skopové, kuřecí a králičí maso určené k rožnění. Velmi často se objevuje na masovém špízu a přidává se do v mletých mas. Chybu s gyros kořením neuděláte ani v salátech plných zeleniny, v zeleninovém leču, v omáčkách na špagety nebo na pizze.

 Skladování

Gyros koření uchovávejte v suchu, dál od vlhkosti, ztratilo by tím svou hodnotu. Teplota by měla být maximálně pokojová.

 Víno a gyros koření

Propečený špíz s gyros kořením se hodí k vínům všeho druhu. Vybírejte podle masa, které podáváte.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz