Recepty - guava

Více z Ovoce ».

Guava

Guava známe také jako: kvajáva

Recepty s guavou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Tropické ovoce Guava (nebo také kvajáva) má kulovitý až hruškovitý tvar. Guavu poznáte nejen podle tvaru, ale i lesklého povrchu voskovité slupky. Ta je hustě pokrytá drobnými tečkami. Dužina plodu je zabarvená do žluta a obsahuje množství malých tvrdých semen, která se stejně jako dužina a slupka konzumují. Čerstvá guava má výraznou šťavnatou vůni, méně agresivní než vůně citrusů. Chutí se exotické ovoce blíží hruškám a fíkům.

Guava vyniká svým vysokým obsahem vitamínu C, který je až pětkrát vyšší než u citronů nebo pomerančů. Má silné antioxidační účinky, posiluje imunitu a snižuje krevní tlak.

 Rady při nákupu

Zralá a kvalitní guava by měla být pevná na dotek, bez odřenin a fleků.

 Využití v kuchyni

Guava výborně chutná syrová, zvlášť sladší plody s nižším obsahem kyselin. Plod stačí omýt, překrojit a vydlabat lžičkou. Kyselejší plody se hodí do džemů, marmelád a zavařenin. Guava se často využívá i na výrobu přírodních sirupů, jako základ punče nebo zmrzliny. Na kostičky pokrájená dochutí jogurt nebo ovesné vločky. Nejčastěji se ale s tropickým ovocem setkáte v míchaných koktejlech, i když je využití guavy daleko širší. Ovoce lze použít do moučníků a ovocných koláčů, k výrobě omáček, pomazánek nebo indického chutney.

 Skladování

Pokud chcete ovoce zachovat čerstvé, uchovávejte v chladu. Kvůli zachování vysokého množství vitamínů se nedoporučuje skladovat v ledničce.

 Sezóna

Guava pochází ze Střední a severní části Jižní Ameriky. V současnosti se pěstuje i v Indii, jižní Africe a Středomoří. V tropických oblastech vrcholí sezóna v zimních měsících. V České republice je k dodání po celý rok jak čerstvá, tak konzervovaná.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz