Recepty - guava

Více z Ovoce ».

Guava

Guava známe také jako: kvajáva

Recepty s guavou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Tropické ovoce Guava (nebo také kvajáva) má kulovitý až hruškovitý tvar. Guavu poznáte nejen podle tvaru, ale i lesklého povrchu voskovité slupky. Ta je hustě pokrytá drobnými tečkami. Dužina plodu je zabarvená do žluta a obsahuje množství malých tvrdých semen, která se stejně jako dužina a slupka konzumují. Čerstvá guava má výraznou šťavnatou vůni, méně agresivní než vůně citrusů. Chutí se exotické ovoce blíží hruškám a fíkům.

Guava vyniká svým vysokým obsahem vitamínu C, který je až pětkrát vyšší než u citronů nebo pomerančů. Má silné antioxidační účinky, posiluje imunitu a snižuje krevní tlak.

 Rady při nákupu

Zralá a kvalitní guava by měla být pevná na dotek, bez odřenin a fleků.

 Využití v kuchyni

Guava výborně chutná syrová, zvlášť sladší plody s nižším obsahem kyselin. Plod stačí omýt, překrojit a vydlabat lžičkou. Kyselejší plody se hodí do džemů, marmelád a zavařenin. Guava se často využívá i na výrobu přírodních sirupů, jako základ punče nebo zmrzliny. Na kostičky pokrájená dochutí jogurt nebo ovesné vločky. Nejčastěji se ale s tropickým ovocem setkáte v míchaných koktejlech, i když je využití guavy daleko širší. Ovoce lze použít do moučníků a ovocných koláčů, k výrobě omáček, pomazánek nebo indického chutney.

 Skladování

Pokud chcete ovoce zachovat čerstvé, uchovávejte v chladu. Kvůli zachování vysokého množství vitamínů se nedoporučuje skladovat v ledničce.

 Sezóna

Guava pochází ze Střední a severní části Jižní Ameriky. V současnosti se pěstuje i v Indii, jižní Africe a Středomoří. V tropických oblastech vrcholí sezóna v zimních měsících. V České republice je k dodání po celý rok jak čerstvá, tak konzervovaná.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz