Recepty - granátové jablko

Více z Ovoce ».

Granátové jablko

Recepty s granátovým jablkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Garnátové jablko je ovoce, které roste na menším stromě, který se nazývá granátovník obecný. Pěstuje se hlavně ve Středomoří, odkud se k nám v poslední době stále častěji dováží. Granátové jablko je na první pohled podobné našemu jablku, má ale přibližně šestiúhelníkový tvar, který je na povrchu zakulacený. Na opačném konci proti stopce je mírně protáhlé, čímž trochu tvarem připomíná cibuli. Na jeho povrchu je tuhá červenožlutá slupka, pod níž je šest nebo více bílých dužinatých pouzder naplněných kuličkami se semeny, které připomínají české granáty. Pod tenkou slupkou každé kuličky je rosolovitý obal, který má červenou až nachovou barvu a uvnitř něho se nachází semínko. V jednom granátovém jablku může být až několik set jedlých bobulek. Granátová jablka jsou zdravá, obsahují cca 77% vody, dále cukry, nerostné látky (hořčík, sodík, draslík, vápník, železo,…), vitamíny (C, A, B1, B2, B3 ) esenciální a neesenciální kyseliny.

 Rady při nákupu

Granátová jablka seženeme dnes už v téměř každém supermarketu, prodejnách ovoce a zeleniny, někdy i na tržnici. Při nákupu je třeba dávat pozor na kvalitu. Neměla by být otlačená na povrchu, nahnilá nebo naplesnivělá. Nejlepší je kupovat pěkně zralé plody. Nedozrálé kusy jsou trpké a musí se nechat na slunném místě „dojít“.

 Využití v kuchyni

Granátová jablka se nejčastěji konzumují v čerstvém stavu, protože tak je zaručené uchování všech vitamínů a ostatních látek. Používají se na ozdobu zákusků, pohárů a výrobků studené kuchyně, na přípravu šťáv, džusů, ovocných salátů apod. Speciálním nápojem vyráběným ze šťávy z granátových jablek je tzv. šerbet. Šťáva z granátových jablek je tzv. grenadina, která se užívá k výrobě alkoholických i nealkoholických koktejlů. V teplé kuchyni se používají hlavně ke grilovanému drůbežímu - Grilovaná kuřecí křidýlka s granátovou omáčkou a rybímu masu.

 Skladování

Skladují se stejně jako ostatní ovoce – na temném, suchém, dobře větratelném místě.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz