Recepty - gorgonzola

Recepty s gorgonzolou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s vínem  

Gorgonzola je slavný sýr s modrou plísní, který se vyrábí v Itálii a jmenuje se podle jedné vesnice nedaleko Milána. Má označení DOC a smí pocházet jen z provincií Lombardie a Piemont. Tento lahodný sýr se vyrábí z plnotučného kravského mléka, který obsahuje 48 procent tuku v sušině. K vytvoření plísně se používá spor bakterie Penicillium. Gorgonzola se rozlišuje podle doby zrání na bianco (mladá), dolce (starší) a naturale nebo také piccante (nejstarší).

 Rady při nákupu

Gorgonzola se prodává zabalená v hliníkových foliích nebo ve staniolu. Seženete ji ve větších supermarketech, ve specializovaných prodejnách se sýry nebo s italskými delikatesami.

 Využití v kuchyni

Gorgonzola má poloměkkou konzistenci a smetanově jemnou a pikantně slanou chuť. Používá se na vaření nebo jako pochutina k vínu. Její chuť báječně ladí s vlašskými ořechy, hruškou, rukolou či špenátem, je vhodná do rizot, k těstovinám - Ploché špagety se špenátem a gorgonzolou, do různých omáček či na zapékání.

 Skladování

Při skladování se vždy řiďte spotřební lhůtou uvedenou na obalu. Po otevření gorgonzolu uchovávejte v původním obalu nebo v uzavřené krabičce.

 Snoubení s vínem

Méně zralá gorgonzola se hodí k sladším bílým vínům nebo k ovocným rosé. Vyzrálá gorgonzola se výborně páruje s plným červeným vínem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz