Recepty - gorgonzola

Recepty s gorgonzolou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s vínem  

Gorgonzola je slavný sýr s modrou plísní, který se vyrábí v Itálii a jmenuje se podle jedné vesnice nedaleko Milána. Má označení DOC a smí pocházet jen z provincií Lombardie a Piemont. Tento lahodný sýr se vyrábí z plnotučného kravského mléka, který obsahuje 48 procent tuku v sušině. K vytvoření plísně se používá spor bakterie Penicillium. Gorgonzola se rozlišuje podle doby zrání na bianco (mladá), dolce (starší) a naturale nebo také piccante (nejstarší).

 Rady při nákupu

Gorgonzola se prodává zabalená v hliníkových foliích nebo ve staniolu. Seženete ji ve větších supermarketech, ve specializovaných prodejnách se sýry nebo s italskými delikatesami.

 Využití v kuchyni

Gorgonzola má poloměkkou konzistenci a smetanově jemnou a pikantně slanou chuť. Používá se na vaření nebo jako pochutina k vínu. Její chuť báječně ladí s vlašskými ořechy, hruškou, rukolou či špenátem, je vhodná do rizot, k těstovinám - Ploché špagety se špenátem a gorgonzolou, do různých omáček či na zapékání.

 Skladování

Při skladování se vždy řiďte spotřební lhůtou uvedenou na obalu. Po otevření gorgonzolu uchovávejte v původním obalu nebo v uzavřené krabičce.

 Snoubení s vínem

Méně zralá gorgonzola se hodí k sladším bílým vínům nebo k ovocným rosé. Vyzrálá gorgonzola se výborně páruje s plným červeným vínem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Hruškový koláč Hruškový koláč
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz