Recepty - fazolové lusky
Recepty s fazolovými lusky
Rady při nákupu
Využití v kuchyni
Skladování
Fazolové lusky řadíme mezi zeleninu, která se nechá pěstovat
i v našich zeměpisných šířkách. Říká se, že čím více fazolí se
sklidí, tím více jich naroste. To je opodstatněné tím, že se fazole
sklízejí téměř celé léto. Se sklizní se začíná přibližně už
v červnu (jakmile se při ostrém ohnutí zlomí). Otrhávají se přibližně
jednou týdně. To podporuje růst nových květů a zrání nových plodů. Na
jedné rostlině se dá vypěstovat až dva kilogramy fazolí.
Rady při nákupu
Pokud si fazole nevypěstujete sami, můžete je čerstvé koupit nejlépe
v tržnici nebo na farmářských trzích. Zdravé fazolové lusky jsou světle
zelené bez černých skvrn, které předznamenávají plíseň. Také je třeba
dát pozor, aby lusky nebyly napadené sviluškou. Koupit se nechají také
v supermarketu. Tam už ale čerstvost nebývá natolik zaručena, přestože
se dovážejí ve speciálně upravených vozech. Fazolové lusky se také
konzervují zmrazováním nebo nakládáním do slaného nálevu.
Využití
v kuchyni
Fazolové lusky se musejí tepelně upravovat, protože syrové jsou
jedovaté. Před použitím se doporučuje odstranit stopky, které jsou
poměrně tvrdé. V kuchyni se upravují nejčastěji vařením v páře,
dušením, grilováním, podávají se jako příloha se slaninou, nebo bývají
součástí dušených zeleninových směsí a salátů. Připravují se také
na smetaně s hovězím masem - Fazolky na smetaně se
sušenými rajčaty a bramborem. Odvar z nich není gastronomickou
lahůdkou, ale má léčebný účinek při léčbě cukrovky, ledvinových
potížích a kožních problémech.
Skladování
Skladují se jako ostatní druhy zeleniny – v chladnu a temnu, za
přiměřené vlhkosti vzduchu, v dobře větratelných skladech.