Recepty - dýně
Více z Zelenina ».

Recepty s dýní Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Tato zelenina a jeden z hlavních symbolů podzimu a anglosaského lidového svátku Halloweenu obsahuje plno vitamínů, minerálních látek a betakarotenu. Existuje mnoho druhů, nejznámější a nejchutnější jsou Hokkaido, Butternut a muškátová dýně. Hodí se do dietního jídelníčku.
Rady při nákupu
Dýni si poměrně jednoduše můžete vypěstovat sami na zahrádce nebo ji seženete během podzimu a na začátku zimy ve všech větších supermarketech, zelinářstvích, na farmářských trzích nebo přímo u pěstitele na farmě. Kupujte jen dýně neponičené, sytě zbarvené, pevné, s hladkou a tvrdou slupkou, se stopkou. Ta musí být seschlá a zdřevnatělá – tak se pozná zralá dýně.
Využití v kuchyni
Dýně má velmi široké využití v gastronomii. Může se vařit, péct, zapékat, zavařovat či smažit. Její jemná, lehce oříšková a nasládlá chuť se hodí do slaných jídel i moučníků, klasikou je dýňový koláč . Ladí s různými bylinkami, např. s tymiánem, šalvějí a rozmarýnem, se zázvorem nebo s chilli. Dýně jsou ideální do různých krémových polévek - Zapečená dýňová polévka , k plnění a zapékání. Přidává se do omáček na těstoviny, do kašovitých pyré, do italského rizota, do různých buchet, muffinů nebo i do zmrzliny. Lze ji také servírovat grilovanou jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.
Skladování
Celé dýně skladujte v chladném a suchém sklepě, vydrží zde i půl roku. Jakmile však dýni nakrojíte, spotřební lhůta se začne krátit. Ideální je zabalit ji do folie a uložit do lednice, vydrží zde max. 1 týden.
Sezóna
Hlavní sezóna dýní začíná v říjnu, vrcholí koncem měsíce a končí v listopadu.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz