Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Divoká rýže známe také jako: planá rýže, indiánská rýže
Recepty s divokou rýží Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Divoká rýže je potravina příbuzná rýži. Je proslulá svou oříškovou chutí. Její glykemický index je nižší než u běžné rýže, má rovněž méně tuku. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro celiaki a při redukčních dietách. Divoká rýže je vysoce nutričně výživná. Obsahuje bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny, zejména B, také draslík, vlákninu a lysin. Pochází z dlouhých smen vodní trávy, jež zdobí jezera mělkých vod Kanady a USA.
Divokou rýži lze koupit v bio obchodech, ale objevuje se i v supermarketech. Z hlediska cenového rozpětí, je cena divoké rýže trochu vyšší, i proto se používá do pokrmů míchaná s jinými surovinami.
Před vlastní přípravou je dobré divokou rýži přebrat a řádně propláchnout studenou vodou, aby se z ní vyplavily případné nečistoty. Snadno se převaří, doba vaření je o něco málo delší než u běžné rýže. Divoká rýže obvykle nebývá samostatnou přílohou. Výborná je promíchaná s různými druhy zeleninových salátů, výborný je například salát z divoké rýže s rajčaty. Velmi dobrá je také v kombinaci s hnědou rýží nebo připravená jako rybí roláda s divokou rýží.
Pokud je rýže ještě neuvařená, skladujte jí tak, aby nezvlhla (v suchu a chladu). Všeobecně je rýže náchylná vlhkem ztratit aroma. Uvařená rýže vydrží v lednici kolem týdne, ale chuti to rozhodně neprospěje.