Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Cukrový meloun známe také jako: žlutý meloun
Recepty s cukrovým melounem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Cukrový meloun je menší, žlutá varianta melounu vodního. Přízvisko cukrový má díky své velmi sladké dužnině. Nejběžnější druh má světle žlutou až bílou dužinu s většími peckami, dále je známý Kantalup se zelenou slupkou a oranžovou dužinou. Nejvíce se mu daří ve východoasijských zemích a v Africe, odkud se k nám dováží. Obsahuje vlákninu, vitamíny A, B, C a E a minerální látky. Díky těmto výživným látkám je příměsí šampónů, sprchových gelů, tělových mlék i vonných esencí.
Kupujeme melouny s hladkou slupkou bez známky poškození nebo plísně. Seženeme je v ovoci a zelenině, supermarketech a na trzích i přes zimu.
Cukrový meloun se výborně hodí do ovocných salátů, k sušené šunce, do marmelád, kompotů, limonád, k zavařování, do koláčů, dortů - Osvěžující melounový dort, ovocných krémů, zmrzlin, studených letních polévek - Letní melounová polévka. Výborně si rozumí s alkoholem, přidává se do bowlí, nakládá do rumu, osvěží šampaňské.
Melouny skladujeme nejlépe v ledničce či na chladném, temném místě do 12 °C.
Cukrové melouny se sklízí od podzimu do jara.