Recepty - cukr

Recepty s cukrem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Cukr je významným zdrojem energie, zvyšuje energetickou hodnotu pokrmů a zlepšuje jejich chuť. V našem organismu se velice rychle vstřebává a zužitkovává. Neobsahuje žádné stavební ani ochranné složky.

 Rady při nákupu

Běžně je u nás k dostání cukr řepný, někdy i cukr třtinový. Řepný cukr je evidentně bílý, protože je rafinovaný. Při výrobě prochází procesem bělení. Jedná se o chemický proces, při němž je cukr připravován minerální látky a některé vitamíny. Mnohem hodnotnější je cukr přírodní (surový), který má hnědou barvu a vyrábí se z cukrové třtiny. Nepřichází o minerály (vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, železo), enzymy a vitamíny. Čím tmavší cukr je, tím má více minerálů díky většímu obsahu zbytkové melasy. Nejkvalitnější třtinový cukr je „raw sugar“. U tohoto druhu cukru je melasa přímo uvnitř krystalů. Pozor ale na tzv. „brown sugar“. Tento hnědý cukr je ve své podstatě shodnější s bílým rafinovaným cukrem. Při výrobě je do něj před samotným sušením přidána melasa. Ta potom tvoří obal kolem krystalů, ne uvnitř jako u cukru přírodního. Do obchodu se běžně dodává cukr krystalový – má hrubší zrna (hrubý krystal, polojemný krystal, jemný krystal), cukr krupice – má jemnější zrnka, cukr práškový (moučka nebo pudr), kostkový (o různé velikosti kostek, případně jiných tvarů – např. cukr bridge). Zvláštním balením je jemný či polojemný krystal hygienicky balený v malých sáčcích o obsahu 7g. Zcela výjimečně se setkáme i s cukrem v homolích nebo v různých dárkových baleních.

 Využití v kuchyni

Cukr se používá ke slazení pokrmů a nápojů jak průmyslově vyráběných, tak i při domácím použití. Je dobře rozpustný ve vodě a ostatních tekutinách. Speciální úpravou cukru je jeho svařování na několik stupňů – slabá nit, silná nit, slabý let, silný let, koule, slabý lom, silný lom, karamel. Jednotlivé druhy se používají zejména v cukrářství. Slabá silná nit se užívá k přípravě náplní, polev a kandování ovoce - Kandované/krys­talizované ovoce a citrusová kůra. Slabý a silný let je hustší, slouží k přípravě bílkových krémů, sněhových hmot, laskonek apod. Slabý a silný lom se užívá hlavně na ozdoby na dorty, k máčení ořechů, mandlí atd. Karamel - Máslový karamel (fudge) - je nejhustší a nejtmavší cukrový rozvar, který má typickou chuť.

 Skladování

Cukr se skladuje v suchých skladech nebo silech při teplotě nejméně 5-10° C. Sklady musí být čisté, suché, dobře větratelné, aby cukr nenavlhl. Vlhkost způsobuje tvrdnutí moučkového cukru a u všech druhů cukru se při navlhnutí může vytvořit na povrchu tenká vrstva sirupu. Jednak potom není cukr sypký, také se na něj snadněji lepí nečistoty. I doma je skladování cukru třeba věnovat zvýšenou pozornost a uchovávat ho na suchém, čistém, dobře větraném místě.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kuře na medu Kuře na medu
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz