Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Čínské zelí známe také jako: čínský špenát, pak-choy
Původ čínského zelí: ČínaRecepty s čínským zelím Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Čínské zelí a víno
Čínské zelí pochází z východní Asie a dnes je velmi rozšířenou zeleninou hlavně v Číně a Japonsku. Tato nízkoenergetická, snadno stravitelná a výživná zelenina se hodí při redukčních dietách. Jinak se hodí jako základ salátů nebo ozdoba. Obsahuje vitamíny C a B, má hojivé účinky na zažívací trakt, příznivě působí na oči, zuby, kosti a ledviny.
Zaměňuje se často se zelím pekingským. Čínské zelí je ale jeho prapředkem a má výraznější chuť. Také netvoří pevnou hlávku, ale spíše listovou růžici z řapíkatých, tmavě zelených listů. Čínské zelí někdy bývá v obchodech označeno jako “čínský špenát“ nebo “pak-choy“.
Z čínského zelí připravíte zdravý salát. Můžete být vhodnou přílohou k obědu nebo, smíchaný se zeleninou a vajíčkem, jako zdravá večeře. Výborný je recept na salát z čínského zelí s jogurtovým dresinkem. Nebo si připravte závitky z čínského zelí s masem.
Pro uskladnění čínského zelí využijte ledničku, kde vydrží při teplotě do 5°C i týden. Skladováním ovšem ztrácí chuť, proto zelí zabalte do mikrotenového sáčku nebo alespoň do papíru.
V obchodech s ovocem a zeleninou, a na trzích, je dostupné hlavně během letní sezóny. Ovšem díky dovozu je ve velkoobchodech k dostání téměř v průběhu celého roku. Čínské zelí lze pěstovat i v našich podmínkách na zahradě.
Kombinaci čínského zelí a vína využijte při přípravě zapečeného čínské zelí s česnekem a nakrájenou uzeninou, kdy se v průběhu zapékání celá směs podlévá bílým vínem. Stejné víno pak i podávejte.