Recepty - chilli

Chilli známe také jako: pálivá paprika

Původ chilli: Mexiko

Recepty s chilli  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a chilli  

Chilli pochází z mletých chilli papriček, které mají původ ve Střední Americe. Jejich typická štiplavá chuť a vůně dráždí smysly a povzbuzuje k dalšímu jídlu. Chilli zrychluje metabolismus a podporuje trávení. Na světovém trhu se můžeme setkat s mnoha odrůdami a barvami tohoto koření, od žluté po cihlově rudou, kterou známe u nás. Žluté, oranžové, červené a černo-fialové papričky Habanero se dováží z Mexika a Kuby, nejpálivější druh Naga především z Indie a nepatrně mírnější Jalapeno z Mexika. Mezi další vývozní země patří Indonésie, Nové Mexiko, Peru a Brazílie.

V papričkách je obsažen kapsaicin, který povzbuzuje krevní řečiště a rovněž omezuje ukládání cholesterolu v cévách. Pálivá chuť navíc spustí usazenou rýmu z dutin, čistí tedy i sliznici nosu. Chilli paprička je plná vitamínů A, B a C, dále draslíku a vápníku.

 Rady při nákupu

Každé chilli je směsicí různých papriček z rozmanitého území. Všímat bychom si měli vůně, která je velmi pestrá, od lékořice, tabáku, ovoce až po oříšky. Etikety na sáčku, nebo skleněném mlýnku, by měly poskytovat informace o složení (velké sladké papriky, cayenne, tabasco, rocoto, jalapeňos, chiltepin, atd.) K dostání je ve všech supermarketech, na trzích, či v některých prodejnách s ovocem a zeleninou, také v řeznictví.

Chilli papričky se prodávají volně nebo i naložené v oleji nebo octu. Kupujte vždy lesklé, pevné a hladké plody bez viditelné známky ovadnutí. Pokud seženete kvalitní semínka, lze si papričky vypěstovat doma.

 Využití v kuchyni

Nejčastěji se využívá v thajské, indické a mexické kuchyni, a to především do omáček, sosů, dipu, salsy, dresinků, marinád, past, džemů, pomazánek, dušených jídel, tedy hlavně jako doplněk k masům a zeleninovým pokrmům. Oblibě se těší i smažené jalapeno v těstíčku. Sušené chilli papričky se v kuchyni používají jako druh samostatného koření k dochucování pokrmů - kam chceme přidat ostřejší, štiplavější chuť. Dobře koresponduje s chutí česneku, majoránky, cibulovým práškem, novým kořením a hřebíčkem. Chilli je výtečné do grilovacích směsí, ale slouží i ke konzervaci nebo do masových šťáv s tabascem. Z receptů doporučjeme chilli con carne nebo špenát s indickým kořením.

 Skladování

Čerstvé v ledničce vydrží až deset dní. Koření je vhodné spotřebovat do jednoho roku. Pokud papričky pěstujete, je nutné udržovat je v teplém, slunném a suchém prostředí.

 Víno a chilli

K servírování gulášů připravovaných na červeném víně podávejte taktéž červené.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz