Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Chilli známe také jako: pálivá paprika
Původ chilli: MexikoRecepty s chilli Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Víno a chilli
Chilli pochází z mletých chilli papriček, které mají původ ve Střední Americe. Jejich typická štiplavá chuť a vůně dráždí smysly a povzbuzuje k dalšímu jídlu. Chilli zrychluje metabolismus a podporuje trávení. Na světovém trhu se můžeme setkat s mnoha odrůdami a barvami tohoto koření, od žluté po cihlově rudou, kterou známe u nás. Žluté, oranžové, červené a černo-fialové papričky Habanero se dováží z Mexika a Kuby, nejpálivější druh Naga především z Indie a nepatrně mírnější Jalapeno z Mexika. Mezi další vývozní země patří Indonésie, Nové Mexiko, Peru a Brazílie.
V papričkách je obsažen kapsaicin, který povzbuzuje krevní řečiště a rovněž omezuje ukládání cholesterolu v cévách. Pálivá chuť navíc spustí usazenou rýmu z dutin, čistí tedy i sliznici nosu. Chilli paprička je plná vitamínů A, B a C, dále draslíku a vápníku.
Každé chilli je směsicí různých papriček z rozmanitého území. Všímat bychom si měli vůně, která je velmi pestrá, od lékořice, tabáku, ovoce až po oříšky. Etikety na sáčku, nebo skleněném mlýnku, by měly poskytovat informace o složení (velké sladké papriky, cayenne, tabasco, rocoto, jalapeňos, chiltepin, atd.) K dostání je ve všech supermarketech, na trzích, či v některých prodejnách s ovocem a zeleninou, také v řeznictví.
Chilli papričky se prodávají volně nebo i naložené v oleji nebo octu. Kupujte vždy lesklé, pevné a hladké plody bez viditelné známky ovadnutí. Pokud seženete kvalitní semínka, lze si papričky vypěstovat doma.
Nejčastěji se využívá v thajské, indické a mexické kuchyni, a to především do omáček, sosů, dipu, salsy, dresinků, marinád, past, džemů, pomazánek, dušených jídel, tedy hlavně jako doplněk k masům a zeleninovým pokrmům. Oblibě se těší i smažené jalapeno v těstíčku. Sušené chilli papričky se v kuchyni používají jako druh samostatného koření k dochucování pokrmů - kam chceme přidat ostřejší, štiplavější chuť. Dobře koresponduje s chutí česneku, majoránky, cibulovým práškem, novým kořením a hřebíčkem. Chilli je výtečné do grilovacích směsí, ale slouží i ke konzervaci nebo do masových šťáv s tabascem. Z receptů doporučjeme chilli con carne nebo špenát s indickým kořením.
Čerstvé v ledničce vydrží až deset dní. Koření je vhodné spotřebovat do jednoho roku. Pokud papričky pěstujete, je nutné udržovat je v teplém, slunném a suchém prostředí.
K servírování gulášů připravovaných na červeném víně podávejte taktéž červené.