Recepty - chilli

Chilli známe také jako: pálivá paprika

Původ chilli: Mexiko

Recepty s chilli  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a chilli  

Chilli pochází z mletých chilli papriček, které mají původ ve Střední Americe. Jejich typická štiplavá chuť a vůně dráždí smysly a povzbuzuje k dalšímu jídlu. Chilli zrychluje metabolismus a podporuje trávení. Na světovém trhu se můžeme setkat s mnoha odrůdami a barvami tohoto koření, od žluté po cihlově rudou, kterou známe u nás. Žluté, oranžové, červené a černo-fialové papričky Habanero se dováží z Mexika a Kuby, nejpálivější druh Naga především z Indie a nepatrně mírnější Jalapeno z Mexika. Mezi další vývozní země patří Indonésie, Nové Mexiko, Peru a Brazílie.

V papričkách je obsažen kapsaicin, který povzbuzuje krevní řečiště a rovněž omezuje ukládání cholesterolu v cévách. Pálivá chuť navíc spustí usazenou rýmu z dutin, čistí tedy i sliznici nosu. Chilli paprička je plná vitamínů A, B a C, dále draslíku a vápníku.

 Rady při nákupu

Každé chilli je směsicí různých papriček z rozmanitého území. Všímat bychom si měli vůně, která je velmi pestrá, od lékořice, tabáku, ovoce až po oříšky. Etikety na sáčku, nebo skleněném mlýnku, by měly poskytovat informace o složení (velké sladké papriky, cayenne, tabasco, rocoto, jalapeňos, chiltepin, atd.) K dostání je ve všech supermarketech, na trzích, či v některých prodejnách s ovocem a zeleninou, také v řeznictví.

Chilli papričky se prodávají volně nebo i naložené v oleji nebo octu. Kupujte vždy lesklé, pevné a hladké plody bez viditelné známky ovadnutí. Pokud seženete kvalitní semínka, lze si papričky vypěstovat doma.

 Využití v kuchyni

Nejčastěji se využívá v thajské, indické a mexické kuchyni, a to především do omáček, sosů, dipu, salsy, dresinků, marinád, past, džemů, pomazánek, dušených jídel, tedy hlavně jako doplněk k masům a zeleninovým pokrmům. Oblibě se těší i smažené jalapeno v těstíčku. Sušené chilli papričky se v kuchyni používají jako druh samostatného koření k dochucování pokrmů - kam chceme přidat ostřejší, štiplavější chuť. Dobře koresponduje s chutí česneku, majoránky, cibulovým práškem, novým kořením a hřebíčkem. Chilli je výtečné do grilovacích směsí, ale slouží i ke konzervaci nebo do masových šťáv s tabascem. Z receptů doporučjeme chilli con carne nebo špenát s indickým kořením.

 Skladování

Čerstvé v ledničce vydrží až deset dní. Koření je vhodné spotřebovat do jednoho roku. Pokud papričky pěstujete, je nutné udržovat je v teplém, slunném a suchém prostředí.

 Víno a chilli

K servírování gulášů připravovaných na červeném víně podávejte taktéž červené.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz