Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Cherimoya známe také jako: graveola, cherymoya
Původ cherimoyy: BrazílieRecepty s cherimoyou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Cherimoya, portugalsky graveola, je zelené ovoce srdčitého tvaru, které roste na malém keři. Chutí připomíná jahody, banány, ale také smetanové karamelky. Obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, provitamín A, vápník, pektin a fosfor. Původem je z Jižní Ameriky. Dováží se z Keni, Izraele, Brazílie, Chile a Kanárských ostrovů.
Cherimoya je náchylná na otlačení při přepravě. Pokud na ni narazíte, bude nejspíše v nezralé podobě. Doma při pokojové teplotě postupně dozraje. Slupku je možné tahem uvolnit, když je zralá. Jedině tak poznáte, že je připravená ke konzumaci. Nezralá chutná trpce.
Cherimoya se rozkrojí na polovinu, vyndá se stopka, výživová linie a jedovatá semena. Velmi chutná je vychlazená dužnina posypaná cukrem. Pokud ji chcete tepelně zpracovat, například do džemu nebo moučníku, semena vždy vyberte.
Cherimoya je vhodná k přímému zpracování hned po uzrání. Otlačením se rychle kazí.
Dostupná je především v době sklizně od ledna do června.