Recepty - cherimoya

Více z Ovoce ».

Cherimoya

Cherimoya známe také jako: graveola, cherymoya

Původ cherimoyy: Brazílie

Recepty s cherimoyou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Cherimoya, portugalsky graveola, je zelené ovoce srdčitého tvaru, které roste na malém keři. Chutí připomíná jahody, banány, ale také smetanové karamelky. Obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, provitamín A, vápník, pektin a fosfor. Původem je z Jižní Ameriky. Dováží se z Keni, Izraele, Brazílie, Chile a Kanárských ostrovů.

 Rady při nákupu

Cherimoya je náchylná na otlačení při přepravě. Pokud na ni narazíte, bude nejspíše v nezralé podobě. Doma při pokojové teplotě postupně dozraje. Slupku je možné tahem uvolnit, když je zralá. Jedině tak poznáte, že je připravená ke konzumaci. Nezralá chutná trpce.

 Využití v kuchyni

Cherimoya se rozkrojí na polovinu, vyndá se stopka, výživová linie a jedovatá semena. Velmi chutná je vychlazená dužnina posypaná cukrem. Pokud ji chcete tepelně zpracovat, například do džemu nebo moučníku, semena vždy vyberte.

 Skladování

Cherimoya je vhodná k přímému zpracování hned po uzrání. Otlačením se rychle kazí.

 Sezóna

Dostupná je především v době sklizně od ledna do června.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Ořechový koláč Ořechový koláč
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz