Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s česnekem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Původně pochází z Asie, v dnešní době se však pěstuje všude na světě. Hlavičky česneku tvoří stroužky typické svou štiplavou chutí. Charakteristický česnekový zápach z úst odstraníme rozžvýkáním zrnka kávy a z rukou zmizí po rozetření petržele. Česnek medvědí snižuje krevní tlak, cholesterol, slouží jako prevence proti chřipce i nádorovým onemocněním. Česnekový olej rozšiřuje cévy a zbavuje revmatických obtíží. K dostání je po celý rok.
V obchodech koupíme dva druhy. Jeden jednostroužkový a druhý hlavičkový. Pozor bychom si měli dát na výhonky, které z palice občas vylézají, náznaky hniloby nebo měkkost česneku na omak. V Česku máme k dispozici kromě čerstvé varianty ještě sušené plátky česneku nebo kořenící granulát.
Česnek má v kuchyni významné místo. Neumíme si bez něj představit typická česká jídla jako bramborák, bramboračka, hovězí na česneku, topinky s česnekem, česnečku, česnekovou pomazánku. Zahraniční kuchyně ho hojně využívá na přípravu pizz, těstovin, salátů, k masům i rybám, do omáček, dresinků, dipů i pečiva. Česnek také nakládáme. Při tepelné úpravě nesmí zhnědnout, jinak zhořkne a zkazí celé jídlo.
Česnek skladujeme na chladném, suchém, stinném a dobře větraném místě. Ve vyšších teplotách začíná klíčit. Prodloužení trvanlivosti můžeme dosáhnout konzervováním ve sklenici.
Česnek se pěstuje od jara do podzimu.