Recepty - červené víno

Recepty s červeným vínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Servírování vína  Výroba vína  

Červené víno je alkoholický nápoj vyrobený z odrůd modrých hroznů. Obsah alkoholu závisí na množství cukru. Také barva se liší - od světle červené u lehkých vín až po tmavě červenou u těžkých a extraktivních vín.

 Rady při nákupu

Rozmyslete, jaké víno se hodí k jídlu, které chystáte. Podle toho vyberte suché, polosuché nebo sladké. Ve vinotéce vám nejlépe poradí. Navíc si u prodejce můžete být jisti dobrým skladováním, tedy v chladu a v sudu či v lahvi v horizontální poloze. Lahve skladované vertikálně a v pokojové teplotě rozhodně nenadchnou zkušené vinaře, k vaření je ale dostačující.

 Využití v kuchyni

Červené víno je znamenitou ingrediencí, která dodává chuť masům, marinádám a omáčkám. Modrý Portugal patří spíše k bifteku nebo pokrmům ze zvěřiny, ke zrajícím sýrům, drůbežímu masu i těstovinám. Vynikající je například boloňská omáčka. Rulandské modré má obdobné používání, lze ho ale také servírovat k dezertům. Svatovavřinecké se hodí například k hovězímu na slanině. Taktéž ho můžeme přidat do omáčky s hovězími líčky.

 Skladování

Červené víno skladujeme v suchu a při pokojové teplotě, pokud ho chceme vypít během několika dní. Jestli ale plánujeme otevírání za měsíc a déle, vyplatí se dát víno do lednice. Lahve s korkovým uzávěrem uchováváme ve vodorovné poloze, aby byl korek vínem namáčen a nevysychal. To pak umožňuje snadnější otevírání.

 Sezóna

Sezóna vína začíná v září, otevírají se vinné sklepy a začíná vinobraní ve městech vín. Navštivte Znojmo, Mikulov nebo Litoměřice.

 Servírování vína

Podáváme v širokých sklenicích na stopce. Lehká červená vína by měla mít teplotu mezi 10-12°C, těžká červená 14-16°C a červená vína s vysokým taninem 18-20°C. Po otevření je nechte chvilku odpočinout - aroma vína se uvolní a ztratí typickou zatuchlost. Doporučuje se také před podávání nalít do karafy a tím dekantovat, aby se oddělilo víno od sraženin a provzdušnilo.

 Výroba vína

Čím zralejší hrozny jsou, tím sladší je víno. Při výrobě se hrozny používají celé včetně jadérek a slupek, které se po vykvašení od tekutiny oddělí. Po důkladné fermentaci se víno několik měsíců nechává odstát a poté se pod tlakem filtruje, aby se ve výsledné fázi stáčelo do lahví. Při stáčení vína se musí omezit kontakt vína se vzduchem, který by jinak změnila jeho kyselost.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz