Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Recepty s červenou čočkou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Červená čočka je původem z Indie. Svůj název získala díky červenooranžovému zbarvení ukrytému pod hnědými slupkami. Díky vysokému obsahu vlákniny, která pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi, je velmi vhodná zejména pro diabetiky. Obsahuje ale také železo, zinek, selen, fosfor a vitamín B. Je dobře stravitelná, proto ji mohou konzumovat i malé děti.
Červená čočka se běžně prodává loupaná i neloupaná. Velmi často je navíc dostupná v biokvalitě, tedy vypěstovaná bez chemických postřiků. Neloupaná červená čočka má hnědou barvu, mohli bychom si ji tedy splést se v Česku známější čočkou hnědou. Loupaná čočka je lépe stravitelná a méně nadýmá.
Loupanou červenou čočku není před vařením třeba namáčet. Při vaření se její barva mění na žlutou a má tendenci rychle se rozvařit - už po 10 minutách se změní na kaši. Díky tomu se hodí k zahušťování různých pokrmů, například polévek, kterým navíc dodá i barvu.
Naproti tomu neloupanou červenou čočku je dobré před vařením namočit a vařit 15-20 minut. Čočku solíme až těsně před koncem vaření. U loupané můžeme do vody přidat trochu kurkumy pro zachování barvy. Kromě zahušťování lze červenou čočku použít i jako přílohu k masům či zeleninovým směsím.
Červenou čočku skladujte na suchém a chladnějším místě v dobře uzavřeném obalu.
Autorka: Kateřina Kotková