Recepty - černý kořen

Více z Zelenina ».

Černý kořen

Recepty s černým kořenem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Černý kořen je velmi tajuplná zimní zelenina. Vyniká lehce kořeněnou, nasládlou a svěží chutí a je ve světě právem pokládán za lahůdku. Černý kořen, jinak nazýván, hadí mord španělský, se začal pěstovat v 16. století a do Evropy se rozšířil ze Španělska. V historii byl používán proti moru a hadímu kousnutí. Tato zvláštní plodina nabízí kromě zajímavé chuti také velké množství léčivých látek a hodí se při dietním stravování. Obsahuje plno vitamínů (A, B, C a E), minerálních látek (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor), vlákniny a spoustu vody. Díky inulinu je doporučován pro diabetiky.

 Rady při nákupu

Černý kořen je v našich podmínkách někdy velmi těžké sehnat a rozhodně není ani levný. Spíše než v běžných supermarketech lze koupit u malých farmářů, na farmářském trhu nebo na ekofarmách. Vybírejte hlavně slabší kořeny, jsou chuťově lepší.

 Využití v kuchyni

Černý kořen se konzumuje syrový nebo tepelně upravený. Pod černou slupkou má bílou dužinu (velmi podobnou bílému chřestu), ze které vytéká lepkavá šťáva. Při loupání je tedy vhodné používat gumové rukavice a kořen ihned po oloupání namočit do okyselené vody, aby neztmavnul. Vařit můžeme černý kořen i se slupkou, jednodušeji se pak loupe. Chuťově připomíná pastiňák, ale je výraznější. Hodí se do salátů, jako příloha k masu, do polévek a na pyré. Vhodné jsou také všechny úpravy jako gratinování, zapékání či smažení.

 Skladování

Skladuje se stejně jako ostatní kořenová zelenina, v lednici nebo ve sklepě. Má sklony k plesnivění, a proto se doporučuje spotřebovat ho co nejdříve a v čerstvém stavu.

 Sezóna

Dostupný je po celý rok, ale nejlepší kondici má od jara do podzimu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz