Recepty - černý kořen
Více z Zelenina ».

Recepty s černým kořenem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Černý kořen je velmi tajuplná zimní zelenina. Vyniká lehce kořeněnou, nasládlou a svěží chutí a je ve světě právem pokládán za lahůdku. Černý kořen, jinak nazýván, hadí mord španělský, se začal pěstovat v 16. století a do Evropy se rozšířil ze Španělska. V historii byl používán proti moru a hadímu kousnutí. Tato zvláštní plodina nabízí kromě zajímavé chuti také velké množství léčivých látek a hodí se při dietním stravování. Obsahuje plno vitamínů (A, B, C a E), minerálních látek (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor), vlákniny a spoustu vody. Díky inulinu je doporučován pro diabetiky.
Rady při nákupu
Černý kořen je v našich podmínkách někdy velmi těžké sehnat a rozhodně není ani levný. Spíše než v běžných supermarketech lze koupit u malých farmářů, na farmářském trhu nebo na ekofarmách. Vybírejte hlavně slabší kořeny, jsou chuťově lepší.
Využití v kuchyni
Černý kořen se konzumuje syrový nebo tepelně upravený. Pod černou slupkou má bílou dužinu (velmi podobnou bílému chřestu), ze které vytéká lepkavá šťáva. Při loupání je tedy vhodné používat gumové rukavice a kořen ihned po oloupání namočit do okyselené vody, aby neztmavnul. Vařit můžeme černý kořen i se slupkou, jednodušeji se pak loupe. Chuťově připomíná pastiňák, ale je výraznější. Hodí se do salátů, jako příloha k masu, do polévek a na pyré. Vhodné jsou také všechny úpravy jako gratinování, zapékání či smažení.
Skladování
Skladuje se stejně jako ostatní kořenová zelenina, v lednici nebo ve sklepě. Má sklony k plesnivění, a proto se doporučuje spotřebovat ho co nejdříve a v čerstvém stavu.
Sezóna
Dostupný je po celý rok, ale nejlepší kondici má od jara do podzimu.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz