Recepty - černé olivy
Více z Zelenina ».

Recepty s černými olivami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Rady při nákupu
Černé olivy jsou ve skutečnosti ovoce, rostou na olivovnících. Španělské a italské olivy jsou menší a hladší než olivy řecké. Barva oliv se mění zráním na vínově červenou, červenou, fialovou a nakonec černou. Dozrálé černé olivy jsou lehce měkké a obsahují cca 20-30 % oleje. Obvykle se sklízejí před úplným dozráním, ale nejsou ještě chutné, neboť obsahují hořký fenolický oleuropein, a proto se musí nasolovat. Jedí se celé nebo se krájí na plátky tak, aby z nich byly malé prstýnky.
Rady při nákupu
V obchodech je koupíte v sáčcích, skle, plechovce a nebo na váhu. V sáčku mají obvykle nejnižší kvalitu, protože v něm dochází k mechanickému poškození oliv. Při nákupu můžete vidět, že jsou olivy zdeformované a navíc bývá nálev slanější než v jiném balení. Vybírat si můžete olivy s peckou a bez pecky. Zde se stačí orientovat zrakem a informacemi na obalu. Ideální je pro olivy dojít do obchodu se španělskými, řeckými nebo italskými potravinami.
Využití v kuchyni
Černé olivy jsou vynikající jako pikantní přísada do různých salátů i jiných pokrmů. Přidávají se do celé řady receptů, kde zvýrazňují chuť. Vyzkoušejte soté z kuřecího masa s černými olivami nebo těstovinový salát s černými olivami. Nejčastěji se ovšem olivy jedí samotné k vínu nebo se jimi zdobí pizza
Skladování
Na olivy působí světlo nepříznivě, takže balení v průhledných sáčcích nebo ve sklenicích je může znehodnotit. Nejvyšší kvality dosahují obvykle olivy uložené v plechovkách. Takto vydrží i několik měsíců. Po otevření plechovky by se ovšem měly zkonzumovat ideálně do několika dnů. Vážené olivy, které dostanete do plastové krabičky, skladujte v lednici a zkonzumujte co nejdříve.
Sezóna
Ve Středomoří se olivy sklízejí od září do začátku prosince. V našich obchodech jsou však k dostání v průběhu celého roku.
Rady při nákupu
Černé olivy jsou ideální jednohubkou k vínům. Dokonce tato kombinace snižuje hladinu cholesterolu v krvi. K bílému vínu doporučujeme černé olivy plněné mandlí, krevetou, tuňákem či lososem.
PIZZA a-la štrůdl - (podrobný recept i pro začátečníky;-)
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz