Recepty - černé olivy

Více z Zelenina ».

Černé olivy

Recepty s černými olivami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Rady při nákupu  

Černé olivy jsou ve skutečnosti ovoce, rostou na olivovnících. Španělské a italské olivy jsou menší a hladší než olivy řecké. Barva oliv se mění zráním na vínově červenou, červenou, fialovou a nakonec černou. Dozrálé černé olivy jsou lehce měkké a obsahují cca 20-30 % oleje. Obvykle se sklízejí před úplným dozráním, ale nejsou ještě chutné, neboť obsahují hořký fenolický oleuropein, a proto se musí nasolovat. Jedí se celé nebo se krájí na plátky tak, aby z nich byly malé prstýnky.

 Rady při nákupu

V obchodech je koupíte v sáčcích, skle, plechovce a nebo na váhu. V sáčku mají obvykle nejnižší kvalitu, protože v něm dochází k mechanickému poškození oliv. Při nákupu můžete vidět, že jsou olivy zdeformované a navíc bývá nálev slanější než v jiném balení. Vybírat si můžete olivy s peckou a bez pecky. Zde se stačí orientovat zrakem a informacemi na obalu. Ideální je pro olivy dojít do obchodu se španělskými, řeckými nebo italskými potravinami.

 Využití v kuchyni

Černé olivy jsou vynikající jako pikantní přísada do různých salátů i jiných pokrmů. Přidávají se do celé řady receptů, kde zvýrazňují chuť. Vyzkoušejte soté z kuřecího masa s černými olivami nebo těstovinový salát s černými olivami. Nejčastěji se ovšem olivy jedí samotné k vínu nebo se jimi zdobí pizza

 Skladování

Na olivy působí světlo nepříznivě, takže balení v průhledných sáčcích nebo ve sklenicích je může znehodnotit. Nejvyšší kvality dosahují obvykle olivy uložené v plechovkách. Takto vydrží i několik měsíců. Po otevření plechovky by se ovšem měly zkonzumovat ideálně do několika dnů. Vážené olivy, které dostanete do plastové krabičky, skladujte v lednici a zkonzumujte co nejdříve.

 Sezóna

Ve Středomoří se olivy sklízejí od září do začátku prosince. V našich obchodech jsou však k dostání v průběhu celého roku.

 Rady při nákupu

Černé olivy jsou ideální jednohubkou k vínům. Dokonce tato kombinace snižuje hladinu cholesterolu v krvi. K bílému vínu doporučujeme černé olivy plněné mandlí, krevetou, tuňákem či lososem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz