Recepty - černé olivy

Více z Zelenina ».

Černé olivy

Recepty s černými olivami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Rady při nákupu  

Černé olivy jsou ve skutečnosti ovoce, rostou na olivovnících. Španělské a italské olivy jsou menší a hladší než olivy řecké. Barva oliv se mění zráním na vínově červenou, červenou, fialovou a nakonec černou. Dozrálé černé olivy jsou lehce měkké a obsahují cca 20-30 % oleje. Obvykle se sklízejí před úplným dozráním, ale nejsou ještě chutné, neboť obsahují hořký fenolický oleuropein, a proto se musí nasolovat. Jedí se celé nebo se krájí na plátky tak, aby z nich byly malé prstýnky.

 Rady při nákupu

V obchodech je koupíte v sáčcích, skle, plechovce a nebo na váhu. V sáčku mají obvykle nejnižší kvalitu, protože v něm dochází k mechanickému poškození oliv. Při nákupu můžete vidět, že jsou olivy zdeformované a navíc bývá nálev slanější než v jiném balení. Vybírat si můžete olivy s peckou a bez pecky. Zde se stačí orientovat zrakem a informacemi na obalu. Ideální je pro olivy dojít do obchodu se španělskými, řeckými nebo italskými potravinami.

 Využití v kuchyni

Černé olivy jsou vynikající jako pikantní přísada do různých salátů i jiných pokrmů. Přidávají se do celé řady receptů, kde zvýrazňují chuť. Vyzkoušejte soté z kuřecího masa s černými olivami nebo těstovinový salát s černými olivami. Nejčastěji se ovšem olivy jedí samotné k vínu nebo se jimi zdobí pizza

 Skladování

Na olivy působí světlo nepříznivě, takže balení v průhledných sáčcích nebo ve sklenicích je může znehodnotit. Nejvyšší kvality dosahují obvykle olivy uložené v plechovkách. Takto vydrží i několik měsíců. Po otevření plechovky by se ovšem měly zkonzumovat ideálně do několika dnů. Vážené olivy, které dostanete do plastové krabičky, skladujte v lednici a zkonzumujte co nejdříve.

 Sezóna

Ve Středomoří se olivy sklízejí od září do začátku prosince. V našich obchodech jsou však k dostání v průběhu celého roku.

 Rady při nákupu

Černé olivy jsou ideální jednohubkou k vínům. Dokonce tato kombinace snižuje hladinu cholesterolu v krvi. K bílému vínu doporučujeme černé olivy plněné mandlí, krevetou, tuňákem či lososem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz