Recepty - černé olivy

Více z Zelenina ».

Černé olivy

Recepty s černými olivami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Rady při nákupu  

Černé olivy jsou ve skutečnosti ovoce, rostou na olivovnících. Španělské a italské olivy jsou menší a hladší než olivy řecké. Barva oliv se mění zráním na vínově červenou, červenou, fialovou a nakonec černou. Dozrálé černé olivy jsou lehce měkké a obsahují cca 20-30 % oleje. Obvykle se sklízejí před úplným dozráním, ale nejsou ještě chutné, neboť obsahují hořký fenolický oleuropein, a proto se musí nasolovat. Jedí se celé nebo se krájí na plátky tak, aby z nich byly malé prstýnky.

 Rady při nákupu

V obchodech je koupíte v sáčcích, skle, plechovce a nebo na váhu. V sáčku mají obvykle nejnižší kvalitu, protože v něm dochází k mechanickému poškození oliv. Při nákupu můžete vidět, že jsou olivy zdeformované a navíc bývá nálev slanější než v jiném balení. Vybírat si můžete olivy s peckou a bez pecky. Zde se stačí orientovat zrakem a informacemi na obalu. Ideální je pro olivy dojít do obchodu se španělskými, řeckými nebo italskými potravinami.

 Využití v kuchyni

Černé olivy jsou vynikající jako pikantní přísada do různých salátů i jiných pokrmů. Přidávají se do celé řady receptů, kde zvýrazňují chuť. Vyzkoušejte soté z kuřecího masa s černými olivami nebo těstovinový salát s černými olivami. Nejčastěji se ovšem olivy jedí samotné k vínu nebo se jimi zdobí pizza

 Skladování

Na olivy působí světlo nepříznivě, takže balení v průhledných sáčcích nebo ve sklenicích je může znehodnotit. Nejvyšší kvality dosahují obvykle olivy uložené v plechovkách. Takto vydrží i několik měsíců. Po otevření plechovky by se ovšem měly zkonzumovat ideálně do několika dnů. Vážené olivy, které dostanete do plastové krabičky, skladujte v lednici a zkonzumujte co nejdříve.

 Sezóna

Ve Středomoří se olivy sklízejí od září do začátku prosince. V našich obchodech jsou však k dostání v průběhu celého roku.

 Rady při nákupu

Černé olivy jsou ideální jednohubkou k vínům. Dokonce tato kombinace snižuje hladinu cholesterolu v krvi. K bílému vínu doporučujeme černé olivy plněné mandlí, krevetou, tuňákem či lososem.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Tatranské kuře Tatranské kuře
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz