Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s čekankou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Čekanka je dvouletá rostlina a výrobní kroky, které vedou k čekankovému puku, známého z obchodů, je velmi zajímavý. Nejprve se vysévají semena čekanky do půdy a až rostlinka povyroste, sklidí se. Její kořeny se pak uskladní na 6-10 měsíců do tmavého sklepa a během této doby začnou rašit puky. Listy se vyvíjejí bez zeleného chlorofylu, a proto je čekankový puk velmi světlý. Spotřeba čekanky je u nás poměrně malá a to i přes to, že jde o velmi chutnou a zdravou zeleninu. Je to dietní potravina velice prospěšná při trávení, protože obsahuje velké množství vlákniny, dále také obsahuje plno vitamínů a látku inulin, který pomáhá při cukrovce a při vysokém cholesterolu.
Během sezóny (zimní měsíce) můžete čekanku sehnat v každém větším supermarketu nebo v prodejně se zeleninou. Čekanku je potřeba skladovat ve tmě, a proto v regálech obchodů uvidíte vždy jen malé množství. Při nákupu dbejte na to, aby puky byly pružné, pevné a křupavé a aby byly zbarvené do bíla a na okrajích jen lehce žluté.
Čekanka má příjemně hořkosladkou a šťavnatou chuť. Konzumuje se syrová nebo je možné ji dusit, vařit a zapékat. Hodí se do různých salátů a její chuť ladí s vlašskými ořechy, s plísňovými a kozími sýry, s pomeranči a s jablky. Čekanka krásně vynikne i po zapečení společně s parmazánem a smetanou - výborné jsou Čekankové puky se sýrovou omáčkou . Je možné ji také servírovat jen jednoduše, s různými dipy a čekankové lístky do nich namáčet.
Čekanku skladujte ve tmě a v chladu, zabalte ji do tmavé folie a uložte do lednice. Její životnost je max. 3 dny.
Hlavní sezóna čekanky je během zimních měsíců.