Recepty - čedar

Původ čedaru: Velká Británie

Recepty s čedarem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Čedar a víno  

Čedar je tvrdý sýr vyráběný z pasterizovaného i nepasterizovaného kravského, výjimečně i kozího, mléka. Chutná po oříšcích. Poprvé se objevil v Anglii koncem 12. století. Je populární zejména v anglosaské kuchyni díky výrazné chuti a širokým možnostem využití v kuchyni.

 Rady při nákupu

Mladší čedar má méně výraznou chuť, je méně ořechový a má více slaný nádech. Obzvláště staré sýry se pyšní až slaně kyselým nádechem. Vždy si všímněte původu a složení sýra. V supermarketech totiž často narazíte na sýry, které mají na etiketě “sýr typu Čedar“. Nejedná ale ale o skutečný čedar. V sýrárnách se prodává originál, i když trochu dražší. Chuťově se však nedá srovnat s nápodobou ze supermarketů.

 Využití v kuchyni

Sýr čedar je často využíván v kuchyní díky jeho chuti a snadné tavitelnosti. Servíruje seDíky tomu se hodí při zapékání. Vykouzlit tak můžete skvělé" zapékané makaróny se sýrem":http://www.labuznik.cz/…ny-se-syrem/ nebo vyzkoušet sýrové fondue.

 Skladování

Uchováváme na temném a chladném místě. Ideální teplota pro co nejdelší životnost sýru je kolem 0 °C až 5 °C.

 Čedar a víno

K čedaru podáváme mladá ovocná vína červeného typu. Chybu jistě neuděláte, pokud sáhnete po Frankovce či Modrém portugalu. Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i bílá vína svěžího typu, například Veltlínské zelené.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Reveňový koláč Reveňový koláč
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz