Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s čedarem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Čedar a víno
Čedar je tvrdý sýr vyráběný z pasterizovaného i nepasterizovaného kravského, výjimečně i kozího, mléka. Chutná po oříšcích. Poprvé se objevil v Anglii koncem 12. století. Je populární zejména v anglosaské kuchyni díky výrazné chuti a širokým možnostem využití v kuchyni.
Mladší čedar má méně výraznou chuť, je méně ořechový a má více slaný nádech. Obzvláště staré sýry se pyšní až slaně kyselým nádechem. Vždy si všímněte původu a složení sýra. V supermarketech totiž často narazíte na sýry, které mají na etiketě “sýr typu Čedar“. Nejedná ale ale o skutečný čedar. V sýrárnách se prodává originál, i když trochu dražší. Chuťově se však nedá srovnat s nápodobou ze supermarketů.
Sýr čedar je často využíván v kuchyní díky jeho chuti a snadné tavitelnosti. Servíruje seDíky tomu se hodí při zapékání. Vykouzlit tak můžete skvělé" zapékané makaróny se sýrem":http://www.labuznik.cz/…ny-se-syrem/ nebo vyzkoušet sýrové fondue.
Uchováváme na temném a chladném místě. Ideální teplota pro co nejdelší životnost sýru je kolem 0 °C až 5 °C.
K čedaru podáváme mladá ovocná vína červeného typu. Chybu jistě neuděláte, pokud sáhnete po Frankovce či Modrém portugalu. Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i bílá vína svěžího typu, například Veltlínské zelené.