Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ryby a plody moře ».
Recepty s candátem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Snoubení s vínem
Candát je vysoce ceněná a velmi chutná ryba. Tento sladkovodní dravec dorůstá délky až jednoho metru a vyskytuje se ve vodách střední a východní Evropy. Jeho maso je bílé, šťavnaté a velice chutné, má nízký obsah tuku, je zdrojem minerálních látek, vitamínů a n-3 polynenasycených mastných kyselin. Candát má šedivé, podlouhlé a štíhlé tělo zakončené úzkou hubičkou. Bývá často zaměňován s cejnem, ale oproti němu má mnohem ostřejší zuby.
Candát se dá koupit čerstvý nebo zmražený. Ačkoli zmražený je nepatrně levnější, určitě se vyplatí koupit candáta čerstvého - jeden kilogram vyjde asi na 600 Kč a prodává se většinou již vyfiletovaný s kůží. Seženete ho ve specializovaných prodejnách s rybami a v supermarketech, které nabízejí sortiment čerstvých ryb. Při nákupu je třeba dát pozor na čerstvost, kterou poznáte podle několika znaků. Povrch těla nesmí být matný. Když vytvoříte důlek tlakem prstu, kůže se ihned neporušená vyrovná. Oči musí být jasné, nezakalené a rohovka průhledná. Žábry by měly být červenorůžové, neslepené a nezahleněné. Ryba nesmí zapáchat.
Candát je velmi oblíbená ryba i u lidí, kteří jinak ryby nejedí. Nezapáchá totiž bahnem, maso má tužší konzistenci a obsahuje mnohem méně kostí než například kapr. Využití candáta v kuchyni je velmi různorodé a existuje velké množství úprav. Vzhledem k vysoké ceně a delikátnosti masa doporučuji jen jednoduché úpravy. Ideální úprava filetů candáta je osmahnutí (vždy nejprve kůží dolů) na kvalitním olivovém oleji nebo na másle a zastříknutí kvalitním suchým vínem - například Candát na bílém víně. Jemně oříšková a pikantní chuť candáta výborně ladí s čerstvým rozmarýnem a krásně se doplňuje například s celerovým či ředkvovým pyré.
Čerstvého candáta zpracujte ihned nebo uložte max. na dva dny do lednice. Zmražený candát vydrží v mrazáku cca 6 měsíců.
Jemné úpravy candáta se budou výborně snoubit s bílým, suchým, mladým, svěžím a minerálním vínem. Z odrůd se doporučuje Ryzlink rýnský nebo Chardonnay.