Recepty - candát

Recepty s candátem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s vínem  

Candát je vysoce ceněná a velmi chutná ryba. Tento sladkovodní dravec dorůstá délky až jednoho metru a vyskytuje se ve vodách střední a východní Evropy. Jeho maso je bílé, šťavnaté a velice chutné, má nízký obsah tuku, je zdrojem minerálních látek, vitamínů a n-3 polynenasycených mastných kyselin. Candát má šedivé, podlouhlé a štíhlé tělo zakončené úzkou hubičkou. Bývá často zaměňován s cejnem, ale oproti němu má mnohem ostřejší zuby.

 Rady při nákupu

Candát se dá koupit čerstvý nebo zmražený. Ačkoli zmražený je nepatrně levnější, určitě se vyplatí koupit candáta čerstvého - jeden kilogram vyjde asi na 600 Kč a prodává se většinou již vyfiletovaný s kůží. Seženete ho ve specializovaných prodejnách s rybami a v supermarketech, které nabízejí sortiment čerstvých ryb. Při nákupu je třeba dát pozor na čerstvost, kterou poznáte podle několika znaků. Povrch těla nesmí být matný. Když vytvoříte důlek tlakem prstu, kůže se ihned neporušená vyrovná. Oči musí být jasné, nezakalené a rohovka průhledná. Žábry by měly být červenorůžové, neslepené a nezahleněné. Ryba nesmí zapáchat.

 Využití v kuchyni

Candát je velmi oblíbená ryba i u lidí, kteří jinak ryby nejedí. Nezapáchá totiž bahnem, maso má tužší konzistenci a obsahuje mnohem méně kostí než například kapr. Využití candáta v kuchyni je velmi různorodé a existuje velké množství úprav. Vzhledem k vysoké ceně a delikátnosti masa doporučuji jen jednoduché úpravy. Ideální úprava filetů candáta je osmahnutí (vždy nejprve kůží dolů) na kvalitním olivovém oleji nebo na másle a zastříknutí kvalitním suchým vínem - například Candát na bílém víně. Jemně oříšková a pikantní chuť candáta výborně ladí s čerstvým rozmarýnem a krásně se doplňuje například s celerovým či ředkvovým pyré.

 Skladování

Čerstvého candáta zpracujte ihned nebo uložte max. na dva dny do lednice. Zmražený candát vydrží v mrazáku cca 6 měsíců.

 Snoubení s vínem

Jemné úpravy candáta se budou výborně snoubit s bílým, suchým, mladým, svěžím a minerálním vínem. Z odrůd se doporučuje Ryzlink rýnský nebo Chardonnay.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz