Recepty - bulgur

Recepty s bulgurem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Bulgur je předvařená nalámaná celozrná pšenice, která obsahuje vitamín A, železo, hořčík, fosfor. Díky minimu tuku se hodí pro přípravu dietních a vegetariánských pokrmů. Je lehce stravitelný, díky vláknině podporuje činnost střev a blahodárně působí na nervovou soustavu. Nejznámějším receptem z bulguru je libanonský salát tabbouleh nebo pilaf

 Rady při nákupu

Bulgur seženete běžně ve větších supermarketech a hypermarketech. Nabízejí ho také specializované obchody se zdravou výživou nebo biopotravinami. Prodává se hlavně klasický bulgur, ale i směs bulguru s červenou čočkou.

 Využití v kuchyni

Bulgur je předvařený, takže jeho příprava je rychlá a snadná. Vstřebá až trojnásobek vody. Vařte ho na mírném ohni 12–15 minut, nebo jen zalijte horkou vodou, přikrýt pokličkou a nechat odstát 25–30 minut. Lze ho připravit i za studena - zalijte bulgur vlažnou vodou a nechte hodinu bobtnat.

Bulgur lze dochutit solí, zeleninovým bujónem nebo sójovou omáčkou. Používá se do nádivek, masitých i zeleninových jídel nebo jako zavářka do polévky. Využívá se také jako náhražka rýže, například do rizota.

 Skladování

Bulgur je trvanlivá potravina, kterou je nutné skladovat v suchu při teplotě do 25°C.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz