Recepty - bulgur

Recepty s bulgurem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Bulgur je předvařená nalámaná celozrná pšenice, která obsahuje vitamín A, železo, hořčík, fosfor. Díky minimu tuku se hodí pro přípravu dietních a vegetariánských pokrmů. Je lehce stravitelný, díky vláknině podporuje činnost střev a blahodárně působí na nervovou soustavu. Nejznámějším receptem z bulguru je libanonský salát tabbouleh nebo pilaf

 Rady při nákupu

Bulgur seženete běžně ve větších supermarketech a hypermarketech. Nabízejí ho také specializované obchody se zdravou výživou nebo biopotravinami. Prodává se hlavně klasický bulgur, ale i směs bulguru s červenou čočkou.

 Využití v kuchyni

Bulgur je předvařený, takže jeho příprava je rychlá a snadná. Vstřebá až trojnásobek vody. Vařte ho na mírném ohni 12–15 minut, nebo jen zalijte horkou vodou, přikrýt pokličkou a nechat odstát 25–30 minut. Lze ho připravit i za studena - zalijte bulgur vlažnou vodou a nechte hodinu bobtnat.

Bulgur lze dochutit solí, zeleninovým bujónem nebo sójovou omáčkou. Používá se do nádivek, masitých i zeleninových jídel nebo jako zavářka do polévky. Využívá se také jako náhražka rýže, například do rizota.

 Skladování

Bulgur je trvanlivá potravina, kterou je nutné skladovat v suchu při teplotě do 25°C.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz