Recepty - broskve

Více z Ovoce ».

Broskve

Recepty s broskvemi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Broskve patří mezi peckovice, rostou na stromě, který se nazývá broskvoň. Plody mají kulovitý tvar o průměru 5 – 15 cm. Povrch slupky pokrývá drobné, sametové chmýřím. Tím se liší broskev od nektarinky. Pod ochmýřenou slupkou se ukrývá šťavnatá dužina. Uprostřed plodu je zrýhovatělá pecka, která není poživatelná (ani její jádro, které připomíná mandli). Dělí se na bělomasé, žlutomasé a červenomasé (zvané někdy také „krvavé“) broskve. Zvláštním druhem jsou broskve, které tvarem připomínají americkou koblihu (koblihová broskev - Donut Peach). Do celého světa se rozšířily z Číny, přes Persii, Řím, Galii, Anglii, zbytek Evropy až do Ameriky a na ostatní kontinenty. K nám se nejčastěji dovážejí broskve bulharské, rumunské, řecké, italské a španělské. Pěstují se i na našem území, přestože klimatické podmínky nezaručují každoroční velkou úrodu. Broskve obsahují okolo 80% vody, 9% cukrů, provitamín A, vitaminy skupiny B, vitamin C, kyselinu listovou a nerostné látky (hořčík, draslík, fosfor, vápník, zinek, železo). Broskve jsou důležitou složkou stravy, protože posilují imunitní systém, srdce, cévy a krevní oběh, chrání před volnými radikály, odvodňují, pomáhají při zmírňování otoků, hubnutí, mírně projímají (uvolňují zácpu), mají uklidňující účinky - při kašli a astmatu, zlepšují náladu, odstraňují napětí a stres.

 Rady při nákupu

Pokud nám zrovna nerostou na zahradě, seženeme je v ovoci a zelenině, na trzích, v supermarketech. Kupujeme hladké, nepoškozené plody bez šedých teček. Kontrolujeme, zda na plodech nejsou mokvavé plochy a měkkost. Příliš tvrdé broskve můžeme nechat dojít na chladném místě.

 Využití v kuchyni

Broskve se nejčastěji konzumují v čerstvém stavu, protože tak je zaručené uchování všech vitamínů a ostatních zdraví prospěšných látek. Kromě toho se z nich připravují kompoty, marmelády, džemy, šťávy, džusy, krémy, přesnídávky, zmrzliny, méně často se suší a zmrazují. Často se z nich pečou koláče - Broskvový koláč s krémem, dorty, zákusky, připravují poháry a koktejly. Některé druhy broskví se dají snadno oddělit od pecky, jiné se musí oříznout nebo pecku jinak mechanicky odstranit.

 Skladování

Broskve je možné skladovat maximálně 3-5 dní v chladném prostředí, nikoliv však v lednici, kde ztrácí své aroma i chuť.

 Sezóna

Dozrávají na konci července až v září.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Štika na smetaně Štika na smetaně
Hruškový koláč Hruškový koláč
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz