Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s brokolicí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Brokolice je druh zelí, které pochází ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Je velmi podobná květáků. Slouží jako prevence proti rakovině prsu a konečníku díky silným antioxidačním účinkům. Obsahuje vitamíny B, C, E, minerální látky, vlákninu, beta-karoten. Většinu tvoří voda, a tak je vhodná pro dietní stravování. Výhodou je její nižší cena a nenáročné pěstování.
V obchodech s ovocem a zeleninou nebo v supermarketech lze koupit brokolici jak čerstvou, tak mražené růžičky nebo sekaný brokolicový protlak. Měla by mít sytě zelenou barvu, nikoliv našedlou či nažloutlou.
Brokolici můžeme vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a do vegetariánské kuchyně. Při vaření brokolice odstraníme zápach tím, že do vody kápneme trochu citrónové šťávy nebo mléka.
Čerstvou brokolici skladujeme na chladném, suchém, stinném místě nebo v lednici. Mraženou ukládáme do mrazáku při alespoň - 18 °C. Po rozmražení znovu nezamrazujeme.
Zasévá se brzy na jaře a sklízí v červnu až říjnu