Recepty - brokolice

Více z Zelenina ».

Brokolice

Recepty s brokolicí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Brokolice je druh zelí, které pochází ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Je velmi podobná květáků. Slouží jako prevence proti rakovině prsu a konečníku díky silným antioxidačním účinkům. Obsahuje vitamíny B, C, E, minerální látky, vlákninu, beta-karoten. Většinu tvoří voda, a tak je vhodná pro dietní stravování. Výhodou je její nižší cena a nenáročné pěstování.

 Rady při nákupu

V obchodech s ovocem a zeleninou nebo v supermarketech lze koupit brokolici jak čerstvou, tak mražené růžičky nebo sekaný brokolicový protlak. Měla by mít sytě zelenou barvu, nikoliv našedlou či nažloutlou.

 Využití v kuchyni

Brokolici můžeme vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a do vegetariánské kuchyně. Při vaření brokolice odstraníme zápach tím, že do vody kápneme trochu citrónové šťávy nebo mléka.

 Skladování

Čerstvou brokolici skladujeme na chladném, suchém, stinném místě nebo v lednici. Mraženou ukládáme do mrazáku při alespoň - 18 °C. Po rozmražení znovu nezamrazujeme.

 Sezóna

Zasévá se brzy na jaře a sklízí v červnu až říjnu

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz