Recepty - brokolice

Více z Zelenina ».

Brokolice

Recepty s brokolicí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Brokolice je druh zelí, které pochází ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Je velmi podobná květáků. Slouží jako prevence proti rakovině prsu a konečníku díky silným antioxidačním účinkům. Obsahuje vitamíny B, C, E, minerální látky, vlákninu, beta-karoten. Většinu tvoří voda, a tak je vhodná pro dietní stravování. Výhodou je její nižší cena a nenáročné pěstování.

 Rady při nákupu

V obchodech s ovocem a zeleninou nebo v supermarketech lze koupit brokolici jak čerstvou, tak mražené růžičky nebo sekaný brokolicový protlak. Měla by mít sytě zelenou barvu, nikoliv našedlou či nažloutlou.

 Využití v kuchyni

Brokolici můžeme vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a do vegetariánské kuchyně. Při vaření brokolice odstraníme zápach tím, že do vody kápneme trochu citrónové šťávy nebo mléka.

 Skladování

Čerstvou brokolici skladujeme na chladném, suchém, stinném místě nebo v lednici. Mraženou ukládáme do mrazáku při alespoň - 18 °C. Po rozmražení znovu nezamrazujeme.

 Sezóna

Zasévá se brzy na jaře a sklízí v červnu až říjnu


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Květáková polévka Květáková polévka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz