Recepty - brokolice

Více z Zelenina ».

Brokolice

Recepty s brokolicí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Brokolice je druh zelí, které pochází ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Je velmi podobná květáků. Slouží jako prevence proti rakovině prsu a konečníku díky silným antioxidačním účinkům. Obsahuje vitamíny B, C, E, minerální látky, vlákninu, beta-karoten. Většinu tvoří voda, a tak je vhodná pro dietní stravování. Výhodou je její nižší cena a nenáročné pěstování.

 Rady při nákupu

V obchodech s ovocem a zeleninou nebo v supermarketech lze koupit brokolici jak čerstvou, tak mražené růžičky nebo sekaný brokolicový protlak. Měla by mít sytě zelenou barvu, nikoliv našedlou či nažloutlou.

 Využití v kuchyni

Brokolici můžeme vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a do vegetariánské kuchyně. Při vaření brokolice odstraníme zápach tím, že do vody kápneme trochu citrónové šťávy nebo mléka.

 Skladování

Čerstvou brokolici skladujeme na chladném, suchém, stinném místě nebo v lednici. Mraženou ukládáme do mrazáku při alespoň - 18 °C. Po rozmražení znovu nezamrazujeme.

 Sezóna

Zasévá se brzy na jaře a sklízí v červnu až říjnu

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz