Recepty - bodlákový olej

Recepty s bodlákovým olejem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Bodlákový olej a víno  

Bodlákový olej je poměrně neznámou ingrediencí, která se však v minulosti vyskytovala i v naší kuchyni. Jedná se o velmi bohatý zdroj zdraví prospěšných látek, z nichž jsou nejprospěšnější nenasycené mastné kyseliny. Zabírá i na civilizační choroby, jako je zvýšená hladina cholesterolu a s ním spojená špatná srdeční činnost, či rakovinová onemocnění. Skvěle redukuje naše tukové zásoby a zvyšuje podíl svalové hmoty. Udržuje stabilní hladinu cukru a posiluje imunitu.

 Rady při nákupu

Bodlákový olej lze najít v některých prodejnách se zdravou výživou, popřípadě v některém z větších obchodních řetězců. Pečlivě si přečtěte informace na obalu, aby se skutečně jednalo o bodlákový olej a ne jen o levnější náhražku.

 Využití v kuchyni

Z důvodu nízkého stupně přepálení není vůbec vhodný na smažení a vaření. Skvělý je však přidaný do již tepelně zpracovaných pokrmů, popřípadě do studené kuchyně. Můžete s ním zakápnout těstoviny, nebo dušenou zeleninu. Využijete jej také při přípravě salátů. Lze jej použít do šťouchaných brambor, ale také k ovesné kaši. Skvělé jsou například větrníky s pikantní náplní.

 Skladování

Skladujte na suchém, větraném a temném místě. Nejideálnější je pokojová teplota.

 Bodlákový olej a víno

Skvěle se hodí k suchému či sladšímu bílému vínu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz