Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Dochucovadla a sladidla ».
Recepty s bodlákovým olejem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Bodlákový olej a víno
Bodlákový olej je poměrně neznámou ingrediencí, která se však v minulosti vyskytovala i v naší kuchyni. Jedná se o velmi bohatý zdroj zdraví prospěšných látek, z nichž jsou nejprospěšnější nenasycené mastné kyseliny. Zabírá i na civilizační choroby, jako je zvýšená hladina cholesterolu a s ním spojená špatná srdeční činnost, či rakovinová onemocnění. Skvěle redukuje naše tukové zásoby a zvyšuje podíl svalové hmoty. Udržuje stabilní hladinu cukru a posiluje imunitu.
Bodlákový olej lze najít v některých prodejnách se zdravou výživou, popřípadě v některém z větších obchodních řetězců. Pečlivě si přečtěte informace na obalu, aby se skutečně jednalo o bodlákový olej a ne jen o levnější náhražku.
Z důvodu nízkého stupně přepálení není vůbec vhodný na smažení a vaření. Skvělý je však přidaný do již tepelně zpracovaných pokrmů, popřípadě do studené kuchyně. Můžete s ním zakápnout těstoviny, nebo dušenou zeleninu. Využijete jej také při přípravě salátů. Lze jej použít do šťouchaných brambor, ale také k ovesné kaši. Skvělé jsou například větrníky s pikantní náplní.
Skladujte na suchém, větraném a temném místě. Nejideálnější je pokojová teplota.
Skvěle se hodí k suchému či sladšímu bílému vínu.