Recepty - bodlákový olej

Recepty s bodlákovým olejem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Bodlákový olej a víno  

Bodlákový olej je poměrně neznámou ingrediencí, která se však v minulosti vyskytovala i v naší kuchyni. Jedná se o velmi bohatý zdroj zdraví prospěšných látek, z nichž jsou nejprospěšnější nenasycené mastné kyseliny. Zabírá i na civilizační choroby, jako je zvýšená hladina cholesterolu a s ním spojená špatná srdeční činnost, či rakovinová onemocnění. Skvěle redukuje naše tukové zásoby a zvyšuje podíl svalové hmoty. Udržuje stabilní hladinu cukru a posiluje imunitu.

 Rady při nákupu

Bodlákový olej lze najít v některých prodejnách se zdravou výživou, popřípadě v některém z větších obchodních řetězců. Pečlivě si přečtěte informace na obalu, aby se skutečně jednalo o bodlákový olej a ne jen o levnější náhražku.

 Využití v kuchyni

Z důvodu nízkého stupně přepálení není vůbec vhodný na smažení a vaření. Skvělý je však přidaný do již tepelně zpracovaných pokrmů, popřípadě do studené kuchyně. Můžete s ním zakápnout těstoviny, nebo dušenou zeleninu. Využijete jej také při přípravě salátů. Lze jej použít do šťouchaných brambor, ale také k ovesné kaši. Skvělé jsou například větrníky s pikantní náplní.

 Skladování

Skladujte na suchém, větraném a temném místě. Nejideálnější je pokojová teplota.

 Bodlákový olej a víno

Skvěle se hodí k suchému či sladšímu bílému vínu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz