Recepty - bílé víno

Recepty s bílým vínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Sezóna  Skladování  

Bílé víno je alkoholický nápoj vyrobený z bílých a některých modrých hroznů vinné révy. Barevné odstíny se pohybují v tónech slámově žluté, žlutozelené nebo žlutozlaté. Liší se i svou chutí a aroma. Vybrat si můžete z vín suchých až po sladká. Bílá vína produkují všechny populární vinařské státy. Protože odrůdy bílých vín nevyžadují takovou intenzitu slunečního záření jako vína červená, snesou i některé drsnější polohy, které vínům dodávají výjimečnou a ojedinělou chuť. Bílé víno je oproti červenému lehčí a příznivě působí na kardiovaskulární systém.

 Rady při nákupu

Pří výběru vína důkladně čtěte etiketu. Zjistíte tak nejen jeho typ, ale i použitou odrůdu, region původu a ročník. Někteří výrobci na své etiketě uvádějí i doporučené kombinace s pokrmy. Přímo ve vinotéce si všímejte, zda je víno skladováno tak, jak má, a to v chladu a v horizontální poloze. Pokud chcete opravdu kvalitní víno, sáhněte po vínu s přívlastkem.

 Využití v kuchyni

Bílé víno skvěle podtrhne chuť mnoha jídel a pochutin. Často se servíruje s ovocem, lehkými uzeninami a kvalitními sýry, jakým je například plísňový sýr typu roquefort. Svou jemnou a lehkou chutí doplní těstoviny a mořské plody. Chardonnay zvýrazní pokrmy z ryb, například losos s bramborovo-paštikovou krustou. Rulandské šedé s plnou kořenitou chutí zvýrazní pikantnější úpravy drůbeže a uzených ryb. Ryzlink rýnský a vlašský je oblíbený ve spojení s výběrovou paštikou, výborně se hodí i k těžším jídlům, jako je telecí po vídeňsku s houbami. Pokud vybíráte víno k pikantnějším jídlům a sladkým dezertům, s odrůdou Sauvignon rozhodně nešlápnete vedle.

 Sezóna

Sklizeň bílého vína začíná koncem léta a končí zpravidla v listopadu.

 Skladování

Bílá vína se podávají vychlazená. Protože teplota vína ve skleničce rychle stoupá, servíruje se v nádobě s ledem nebo chladícím tubusu. Bílé víno se doporučuje podávat při teplotě 7-10 °C, plná bílá vína při teplotě 10-12 °C.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz