Recepty - bílé víno

Recepty s bílým vínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Sezóna  Skladování  

Bílé víno je alkoholický nápoj vyrobený z bílých a některých modrých hroznů vinné révy. Barevné odstíny se pohybují v tónech slámově žluté, žlutozelené nebo žlutozlaté. Liší se i svou chutí a aroma. Vybrat si můžete z vín suchých až po sladká. Bílá vína produkují všechny populární vinařské státy. Protože odrůdy bílých vín nevyžadují takovou intenzitu slunečního záření jako vína červená, snesou i některé drsnější polohy, které vínům dodávají výjimečnou a ojedinělou chuť. Bílé víno je oproti červenému lehčí a příznivě působí na kardiovaskulární systém.

 Rady při nákupu

Pří výběru vína důkladně čtěte etiketu. Zjistíte tak nejen jeho typ, ale i použitou odrůdu, region původu a ročník. Někteří výrobci na své etiketě uvádějí i doporučené kombinace s pokrmy. Přímo ve vinotéce si všímejte, zda je víno skladováno tak, jak má, a to v chladu a v horizontální poloze. Pokud chcete opravdu kvalitní víno, sáhněte po vínu s přívlastkem.

 Využití v kuchyni

Bílé víno skvěle podtrhne chuť mnoha jídel a pochutin. Často se servíruje s ovocem, lehkými uzeninami a kvalitními sýry, jakým je například plísňový sýr typu roquefort. Svou jemnou a lehkou chutí doplní těstoviny a mořské plody. Chardonnay zvýrazní pokrmy z ryb, například losos s bramborovo-paštikovou krustou. Rulandské šedé s plnou kořenitou chutí zvýrazní pikantnější úpravy drůbeže a uzených ryb. Ryzlink rýnský a vlašský je oblíbený ve spojení s výběrovou paštikou, výborně se hodí i k těžším jídlům, jako je telecí po vídeňsku s houbami. Pokud vybíráte víno k pikantnějším jídlům a sladkým dezertům, s odrůdou Sauvignon rozhodně nešlápnete vedle.

 Sezóna

Sklizeň bílého vína začíná koncem léta a končí zpravidla v listopadu.

 Skladování

Bílá vína se podávají vychlazená. Protože teplota vína ve skleničce rychle stoupá, servíruje se v nádobě s ledem nebo chladícím tubusu. Bílé víno se doporučuje podávat při teplotě 7-10 °C, plná bílá vína při teplotě 10-12 °C.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz