Recepty - bazalka

Recepty s bazalkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Bazalka je rostlina, která patří do čeledi hluchavkovitých neboli pyskatých. Vyskytuje se asi v 60 druzích, roste téměř na všech kontinentech od tropického až po mírný pás. Za její původní vlast je považována Indie. Hojně se vyskytuje také v zemích jihovýchodní Asie. K nám se rozšířila pravděpodobně ze Středomoří v 16. století. Ve staročeské kuchyni se užívala jako zelené koření, přísada olejů, ale také v lidovém léčitelství a pro náboženské účely, nejčastěji spolu se šalvějí, tymiánem, saturejkou, majoránkou, mátou, meduňkou a dalšími bylinkami. Je ceněná hlavně pro velký obsah silic a tříslovin, ale také minerálních látek a vitamínu C.
V minulém století byla částečně opomíjená. Na výsluní se znovu dostala zejména v souvislosti s trendy ekozemědělství a biopotravin, které se v naší kuchyni začaly prosazovat v porevolučním období. Částečně lze její návrat do české kuchyně nalézat i v souvislosti s otevřením hranic a pronikáním jiných národních kuchyní do našich jídelníčků.

 Rady při nákupu

Čerstvá bazalka je aromatičtější, chutnější, má svěžejší barvu. Můžeme si ji vypěstovat ze semínek nebo si ji pořídíme jako sazeničku koupenou v běžném obchodě se zeleninou. Pěstujeme ji buď v květináči za oknem či na balkóně nebo na zahrádce. Sušenou bazalku si můžeme koupit v obchodě (v bio i běžné kvalitě) v papírovém sáčku nebo ve speciálních dózičkách s dávkovačem nebo sítkem na sypání. Ještě kvalitnější sušenou bazalku však získáme, když si ji sami usušíme.

 Využití v kuchyni

Dnes bazalka spolu s ostatními bylinkami běžně nahrazuje dříve hojně využívaná polévková koření a další ochucovadla, kterým se ve druhé polovině 20. století dostávalo pozornosti při přípravě téměř všech pokrmů teplé i studené kuchyně. Bazalka se užívá v čerstvém i sušeném stavu. Hodí se zejména do salátů - Rajčatový salát, polévek, omáček, na těstoviny - Špagety s bazalkou, na pizzu, podáváme ale také např. k mozzarelle a čerstvým rajčatům. Můžeme z ní připravovat léčivé čaje a speciální bylinkové oleje a octy. Bazalku nikdy nevaříme. Přidáváme ji až do hotových pokrmů.

 Skladování

Rostlina zasazená v květináči nesnáší teploty nižší než 10° C. Vyhovuje jí světlé a teplé stanoviště s dostatkem vápníku a humusu. Zalévá se ráno a večer. Nesmí se ale kropit na listy, kterým hrozí zčernání. Také je náchylná na plísně. Čerstvou bazalku sklízíme těsně před podáváním. Uchováváme ji na suchém temném místě, nejlépe ve skleněných dózách se zabroušeným víčkem.

 Sezóna

K sušení je nejvhodnější rostlinka těsně před květem (v červnu), kdy je nejaromatičtější. Druhá sklizeň může následovat v dalších letních měsících.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz