Tisíce a tisíce nádherných receptů, stovky chytrých kuchařů a kuchařek - snad mi někdo pomůže! „Vyvdala“ jsem dospělou dceru s neuvěřitelným množstvím alergií. A nevím, co vařit!!! Začnu jenom jednoduše: Cibuli (jen pro nás ostatní) musím krájet a vařit venku, skončila by na intenzívní péči i kdybych pak jenom špatně umyla nůž. (Omlouvám se za gramatiku, ale nechci jmenovat.) Žádné koření ani bylinky nepřipadají v úvahu. Na jednom soustu s česnekem (ne ode mne!) se málem udusila, zachránilo ji jenom to, že si to včas uvědomila a nepolkla. Jednou se dotkla celerové natě a naskočily jí puchýře. Ze zeleniny nemůže skoro nic. Ovoce jsem ji neště neviděla jíst. Může brambory, mrkev, hrášek (ten vlastně musí jíst, denně!) a dýni - to je ze zeleniny tak asi všechno. Navíc nejí, čemu říká „mokrá jídla“ - polévky a omáčky. Nestráví vepřové maso, pokud není uzené. Abych se přiznala, grilované maso a ryby v páře už pro mne začínají být silně monotonní. Věčně se „dojídá“ čokoládou a sladkostmi a těch 135 kg jí rozhodně nedělá dobře. Pomůže mi někdo? Prosím, prosím!
|
Zoufám si z alergií
Mám taky problémky s alergií, i když asi ne tak silné. Nicméně
v nedávné debatě mi alergoložka potvrdila to, co jsem se jen matně
domníval. Došlo ke zlepšení mého stavu po najetí na kefír. Protože
kefír nebyl v ČR k sehnání, nechal jsem si ho dovézt z Holandska.
Asi tak po 2-3 týdnech pilného pití se utlumily moje alergické reakce a
při kontrole mne doktorka ujistila, že kvalita střevní flóry opravdu velice
úzce souvisí s alergiemi. Byla to pro mne dost novinka, nicméně jsem si
již zvykl na to, že nám lékaři prostě podstatné věci občas
neříkají.
TAKŽE trochu teorie: Kefírová zrna je konglomerát ušlechtilých bakterií,
pomocí jichž se dá zkysnout mléko. Je to taková „houba“, něco jako
Kombucha.
Mléko má pak (po 24 hodinách) typickou kefírovou chuť, a co je hlavní: je
plné živých ušlechtilých bakterií, které osídlují dolní část
zažívacího traktu a jsou pro správnou funkci lidského organismu naprosto
nezbytné.
Drtivá většina lidstva žijící v této uspěchané a hektické civilizaci,
plné chemie a éček, která do nás výrobci potravin cpou bez jakéhokoliv
varování, má bakteriální flóru zažívacího traktu absolutně rozhozenou.
S tím souvisí např. spontánní osídlení zažívacího traktu kvasinkou
Candida Albicans, která pak dokáže po jejím přemnožení napáchat dost
velký šílenosti, koukněte na http://candida.unas.cz/ kde se dozvíte
víc.
Kdo chce vědět více o kefíru, ať klikne zde: http://www.gewo.applet.cz/…th/kefir.htm
anebo: http://users.chariot.net.au/…kekefir.html
Těch zajímavých odkazů je více, stačí ve vyhledavači zadat „kefír“,
anebo „kefir grains“.
A teď to nejdůlěžitější: Jsem ochoten poskytnout kefírová zrna
(v omezeném množství), prakticky za poštovné. Právě dnes dávám pryč
jednu dávku, další bude připravena k odběru cca za týden. Kdo bude mít
zájem, může je mít, stačí se ozvat na hochp@cbox.cz
A ještě malá poznámka: během krátké doby jsem zaznamenal úbytek váhy, takže jestli se nemýlím, tak i z tohoto hlediska je kefír opravdovým zázrakem…
ale za tím je trochu víc. Jedná se mi opravdu jenom o recepty. Těch zdravotních potíží je mnohem víc, žádnou alternativní léčbu, žádnou novou potravu se tím pádem ani neodvážíme zkusit. Ty alergie jsou její nejmenší problém! Kefír se tady (v Austrálii) dá koupit. Koukám, že si ho objednám aspoň pro sebe. A jestli se mi podaří ji přesvědčit, aby to opatrně zkusila, tím líp. Mimochodem, tady doporučují přebytečné granule kefíru jednoduše sníst.
ale za tím je trochu víc. Jedná se mi opravdu jenom o recepty. Těch zdravotních potíží je mnohem víc, žádnou alternativní léčbu, žádnou novou potravu se tím pádem ani neodvážíme zkusit. Ty alergie jsou její nejmenší problém! Kefír se tady (v Austrálii) dá koupit. Koukám, že si ho objednám aspoň pro sebe. A jestli se mi podaří ji přesvědčit, aby to opatrně zkusila, tím líp. Mimochodem, tady doporučují přebytečné granule kefíru jednoduše sníst.
No, píšeš, že alergické projevy jsou to nejmenší a že hledáte nové
recepty. Nějak mi to moc nedává smysl (možná mám palici ještě
rozduněnou novoročním svistem
Nicméně, měla by jsi si uvědomit, že reakce na potravinu je také
alergickou reakcí…takže fakt nevim.
Jestli máš možnost sehnat pravá kefírová zrna, tak je sežeň a podle
osvědčeného návodu (viz můj předchozí příspěvek) kefír začni dělat,
zrna začnou produkovat DOBRÝ kefír tak po týdnu (doprava, sušení,
zmrazení…etc. jim trochu uškodí a potřebují se dostat do dobrého
stavu…).
Také jsem zjistil, že ne všechno mléko jim dělá dobře, viz dále. Mohu
ale akorát napsat, že neprošlo mléko odtučnělé, navíc z tohoto
odtučnělého mléka se na stěnách nádoby usazovaly takové malé mastné
hrudečky.
Doporučuji proto jako ránu jistoty kefírová zrna zkusit dát do dvou
různých mlék. Pro ilustraci uvádím, že v tom mléce, které nakonec bylo
uznáno jako nevyhovující dokázala kefírová ná:,–(a produkovat kefír
tak 3 týdny a pak se najednou z ničeho nic zhroutila … prostě najednou
začala produkovat naprostej blevajs.
Podle mé zkušenosti, mléko je vhodné, když se ke konci cyklu (24 hodin)
vytváří v mléku taková jakási pěna.
Teď používám mléko polotučné zn. „CLEVER“, které se dostane
v supermarketu „Billa“ a vše je najednou O.K.
Pak bych taky zkusil kefírem test na kůži, jestli nevyvolá alergickou reakci
a pak teprve opatrně orálně.
Kefír je ale tak zdravá věc, že myslim, že projde. Navíc má s původním
produktem (mlékem) opravdu pramálo společného.
A hlavně…jak vyplývá z mého předchozího příspěvku…je schopen
tlumit alergické reakce, o což tobě zjevně jde, i když píšeš, že
ne…
Držim palce.
Není to lehké vysvětlovat bez moc dlouhého psaní. Jenom rychle. Těch zdravotních potíží je neuvěřitelně moc a každou chvíli se objeví nějaká nová, úplně nepředvídaná, bez souvislosti s něčím jiným. Doktoři se na ní doslova učí. Samozřejmě alergie jsou problém, ale v tomto případě jenom v tom smyslu, že drasticky omezují jídelníček.
Habana Ti radi velmi dobre…vsetky lieky su len slabym hasenim ohna zhora a dole tleju stale iskry… uz stari Cinania tvrdili - smrt ciha creve…je to trosku nadnesene, ale pravdive…Akonahle sa zlepsi crevna mikroflora, okamzite sa zmiernia rozne neduhy. Ked Tvoja dcera vazi 135 kg, je velka pravdepodobnost, ze jej telo je plne toxinov…a organizmus sa trapi s ich denno-dennym odstranovanim…Uz denne jedenie kvalitneho ziveho bieleho jogurtu dokaze zmiernit niektore zdravotne potiaze.Samozrejme nie samo o sebe…Inac jedenie sladkosti to je asi to najhorsie co moze alergik pre seba robit…vyborna zivna poda pre neziaduce mikrobyv creve, prirodzena tvorba vitamu B je potlacena, odburava sa okrem ineho vapnik, nadmerne sa tvori histamin…atd. atd…Takze cesta asi vedie jedine tym smerom, ako Ti tu napisal Habana
Asi jsem to neřekla správně. Alergie a zdravotní problémy existují a dělá se s nimi, co se dá, zatím (prý posledních 15 let) je to ale čím dál tím horší. Tyto zdravotní problémy opravdu nevycházejí z alergií, alergie jsou jenom jedním z mnoha problémů. Jestli eventuelně kefír v tomto směru pomůže, nebude to bohužel zítra. V co mezitím doufám, je nějaká inspirace co vařit.
No, zdá se mi, že si v tomhle nějak nerozumíme. Abys trochu byla
v obraze, tak co se týká nemocí, tak všechno souvisí se vším.
A v:,–(il bych svoje poslední čistý slipy aj ponožky na to, že se
v tomhle případě nemejlim.
Vsaď se vo co chceš, že když najedete na ten kefír, tak se všechny
příznaky do pár neděl zmírní a budou se postupně vytrácet.
Nedovedeš si představit, jak bych byla ráda, kdyby's tu sázku vyhrál! Kdyby tak kefír dokázal opravit porušené nervy, kosti a od narození nefungující (případně neexistující) orgány! Ale obávám se, že to není možné.
Nedovedeš si představit, jak bych byla ráda, kdyby's tu sázku vyhrál! Kdyby tak kefír dokázal opravit porušené nervy, kosti a od narození nefungující (případně neexistující) orgány! Ale obávám se, že to není možné.
Aussie, předně bych Ti chtěla vyjádřit svoje pochopení a přání, aby se vám zdravotní stav časem vyřešil a děvčátko ze svých potíží alespoň částečně ¨vyrostlo¨!. To někdy chce narazit na vynikajícího lékaře.
Jak tomu ale rozumím, Ty po nás nechceš, abychom řešily zdravotní stav Tvé dcerky, což ani nemůžeme, ale abychom pomohly s nějakými nápady do kuchyně. Sama jsem procházela po leta totálním skolapsováním imunity, která způsobila další potíže jako jsou alergie, neuropatie atd. takže možná kapku té zkušenosti mám. Napiš, co Tvoje děvčátko může tolerovat (koukám, že to je kratší seznam, než to co nemůže) a buduli znát nějaké recepty, napíši Ti je.
S pozdravem babi!
No to co píšeš, to snad ani nei možný. Určitě ale kefír stojí za vyzkoušení, nic za to skoro nedáš a může to přinést jen a jen úlevu v jejím životě. Držim palce.
Milá Aussi
Mrzí mě, že Tvá dcera má takovéhle trápení, ale nezoufej, určitě to
dobře dopadne.
Co se alergie týká, musím se na 100% přiklonit na Habanovu stranu.
V nějaké odborné publikaci jsem kdysi četla, že orgány v lidském těle
jsou vzájemně propojeny v „trojúhelníkách“ a že když onemocní jeden,
zle příčinu hledat ve zbylých dvou. Sama mám s alergií zkušenosti od
malinka, ale tehdy se na podobné teorie nedalo. Dnes ale mohu z vlastní
zkušenosti potvrdit, že je to opravdu pravda!!! Jeden takový trojúhelník
totiž spojuje plíce a kůži (to jsou nejčastější místa projevů alergie)
se střevy. Jinými slovy - jakmile nejsou střeva v pořádku (a normálně
ani nemusíš tušit, že se v nich děje něco nekalého), objevují se
alergie. Je proto dobré obnovit správnou činnost střev. Netvrdím, že pak
příznaky alergie vymizí úplně, ale určitě se zmírní, věř mi.
Pokud má Tvá dcera ke kefíru třeba odpor, existují mléčné bakterie ve
formě tabletek, jako jsem je užívala já, protože v kefíru mi nedělaly
dobře. Přípravek se jmenuje „Lactobaciduc Acydophilus“ (snad jsem to
napsala správně, pokud je tam nějaká pravopisná chyba, omlouvám se) a je
k dostání běžně v lékárnách. Užívá se jedna tableta denně. K tomu
je dobré jíst třeba čisté bílé jogurty s kulturami. A také by nebylo
na škodu alespoň prvních 14 dní omezit čokoládu a podobné
„nezdravosti“ už proto, že čokoláda jako taková obsahuje dost silně
alergenní látky a je třeba střeva opravdu zklidnit a pročistit. Naopak by
se měly jíst potraviny bohaté na vlákninu, hlavně luštěniny, výborná je
kukuřice, cuketa, mrkev, brokolice a květák (pokud je Tvá dcera snáší),
rozhodně se ze zeleniny zpočátku naopak vyhnout syrové paprice a rajčatům,
okurkám syrovým i v nálevu, výborná je hrubozrnná rýže, pšeničné
těstoviny… Z ovoce je dobrý snad jen banán, který střeva nedráždí, a
někdo snáší i melouny, ostatní ovoce může být hodně agresivní,
stejně jako třeba ořechy.
Pokud by Tě zajímalo něco konkrétního, napiš mi e-mail a pokusím se Ti
poradit.
A ještě jedna věc - opravdu to funguje i na hubnutí, jaksi mimochodem jsem
zhubla 15 kg za cca 2,5 měsíce a ani jsem se o to nesnažila, vůbec jsem
třeba necvičila, prostě to šlo dolů samo.
Držím palce!
Moc jsem se tady poučila, pokud se týká alergií, jejich příčin a léčení, ale mám pocit, že ty chceš poradit, co a jak vařit, nějaké nápady, když ti dochází fantazie. Je to zřejmě dosti složitý zdravotní stav, jehož řešením se zabývají odborníci, a na tobě je tu chuděru nakrmit a potřebuješ pomoci. Je to ale zřejmě velmi individuální a asi žádná obecná rada není možná. Napiš tady opravdu seznam toho, co tvoje dcera nesmí, respektive co může, které technologie úpravy jídla nesnáší (předpokládám např. že smažení bude tabu) a pokusíme se něco vymyslet. Jak snáší mléčné výrobky? Co takhle vaření v papilotě (nebo moderněji v alobalu)? Jaké tuky? Co mouka? Jak vejce? Rádi bychom pomohli, ale nevíme jak.
No, totiž, nadpis tvého příspěvku je totiž zavádějící, naznačuje totiž, že chceš řešit právě alergie.
No, totiž, nadpis tvého příspěvku je totiž zavádějící, naznačuje totiž, že chceš řešit právě alergie.
Omlouvám se všem, které jsem zmýlila nápisem.
Může jíst:
Maso (kromě vepřového), ryby, kuře, šunku, slaninu.
Mléko, obyčejné (tvrdé) sýry
Brambory, hrášek, mrkev, kukuřici, sladké brambory, dýni, žampiony
Zelené hrozny.
Rohlíky, veku, těstoviny, knedlíky.
Máslo, margarin, vejce, olej, džem.
Limonádu, jablečný džus,čaj.
Rajský protlak, sojovou, rybí, nebo ústřicovou omáčku („Sauce“)
Sůl, cukr, kakao, ořechy.
Nemůže jíst:
Vepřové maso, salámy, uzeniny (kromě šunky)
Jogurt, smetanu, tvaroh, plísňové a jiné „silné“ sýry.
Salát, špenát, zelí, brokolici, květák, rajčata, obilné klíčky.
Tmavý chléb, tmavou rýži, mák.
Koření, bylinky, hořčici, majonézu, sádlo, Worchester Sauce
Alkohol, aromatické čaje, bylinkové čaje, kávu, pomerančový džus.
Na intenzívní péči ji přivede:
Cibule, česnek, celer, okurky, papriky, melouny, zucchini.
To ostatní - jenom velice malinko. Jablko ji třeba nezabije, není na ně alergická, ale nemohla by sníst ani tak čtvrtku najednou, bylo by jí z toho špatně.
Nevadí jí třeba řízky, ale smažená jídla se snažím omezovat. Sladká jídla pro ni nejsou hlavní jídla (není Češka!) Vůbec nejí polévky nebo omáčky.
Zatím jsem vymyslela několik docela dobrých jídel, která snáší. Např. maso dušené jenom na spoustě žampionů. Anebo sekanou/karbanátky z mletého hovězího jenom s vejci, strouhankou, solí, posekanou slaninou a nakrájenými žampiony.
Ať už jsou důvody pro to, co může jíst, logické nebo ne, ať už jsou její alergie vyléčitelné nebo ne, o to tady nejde. Strašně bych ocenila inspiraci, co vařit!
tisknu si seznam a pokusím se popřemýšlet a pohledat ve svém sešitě
z recepty.
A co třeba vnitřnosti??? Dušená srdíčka anebo játra????
Když může smažené, snese tedy rostlinné oleje???
Oleje může. Já používám jenom olivový a burákový, ale není důvod nepoužívat jiné. (Kromě řepkového a kokosového, o kterých jsem přesvědčená, že nejsou vhodné pro lidskou spotřebu.) Vnitřnosti – ani nevím. Nedovedu si ale představit játra „bez ničeho“ – ani pepř, ani cibulka..
no když je oprančíš na slanině a podusíš s troškou kmínu či
rozsekanou půlkou sušeného rajčete…
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda může i bramborové knedlíky (potažmo
bramborové gnochi, bramborové placky, pečené nasucho se slaninou nebo
džemem…)
Díky za Tvůj dnešní recept, zkusím to napřed s tím kuřetem (místo jater). Bramborové těsto ve všech obměnách je v pořádku. Kmín nemůže (žádné bylinky a koření), sušená rajčata se ještě neodvážila zkusit. Z pochopitelných důvodů nemá zrovna smysl pro dobrodružství, co se týče nezvyklých jídel. Ale neměl by to být problém.
už několik dní se mi honí hlavou úvaha, co bych na Tvém místě vařila. A napadlo mne několik variant. Je možné, že něco z toho by pro Tvou strávnici bylo nezvyklé nebo nebylo přitažlivé, ale dokud to nezkusíš, tak to nezjistíš. Tak co by snad mohla:
- Proříznout do kuřecích prsíček (krůtího řízku) kapsu, naplnit nádivkou, spíchnout párátkem dohromady, posolit, obalit v mouce, prudce opéci na pánvi, přidat kousek čerstvého másla, podlít vodou, vývarem, jablečným (vinným) moštem (nevím, zda by snesla bílé víno) a vydusit do základu. Nebo současně s máslem přidat lžičkou rajského protlaku. Nebo naplněný řízek obalit v trojobalu nebo v těstíčku a usmažit. Jako náplň jsou možné různé varianty: na špeku osmažená drůbeží játra – plátek šunky, kousek sýra – podušené žampiony s vejcem – podušený hrášek s vejcem – uzené maso s vejcem.
- Masová roláda: Vykoštěné kuře rozložit na plát, osolit, naplnit nádivkou (varianty viz výše), případně poklást šunkou, na to míšeninu z mletého masa (směs kuřecí a uzené, případně hovězí), doprostřed vejce na tvrdo nebo míchané s hráškem, poklást nudličkami mrkve, vlastně cokoliv, co bude na řezu vypadat pěkně, možno dát doprostřed párek. Zarolovat, převázat nití. Zprudka opéci na oleji ze všech stran, přidat kousek másla a péci do měkka a do zlatova. Krájet na plátky. Možno jíst i studené. Pro změnu můžeš udělat z jednotlivých řízků malé roládky (jako španělské ptáčky).
- Rizoto: snad může normální bílou rýži (tmavou píšeš, že ne)? Na oleji osmahnout kulatou rýží, osmahnout, postupně přidávat vývar a míchat, postupně přidat kuřecí maso na kostičky (nebo uzené maso) a zelený hrášek, míchat a přidávat vývar, až je rýže měkká a tekutina vyvařená na takové „blátíčko“, přidat kousek čerstvého másla a strouhaný parmezán. Tohle italské rizoto má být takové „krémové“. Na talíři sypat tvrdým sýrem.
- Noky, těstoviny: klasické gnocchi nebo těstoviny promíchat s omáčkou (v tomto případě to snad není „mokré“ jídlo – té omáčky jen tolik, aby se těstoviny obalily): na oleji osmahnout mleté maso, přidat nastrouhanou mrkev (celer asi ne???), případně jiné pří:,–(y, které snáší (žampiony, hrášek, nastrouhanou dýni), rajský protlak, osolit, podlít a vydusit do husta. Vím, že klasická boloňská omáčka by vyžadovala cibuli, česnek a víno – ale myslím, že by se to jíst dalo. Promíchat s těstovinami a na talíři posypat strouhaným parmezánem. Jako variantu bys mohla udělat řecké „Pasticio“: uvařit makarony, horké promíchat se sněhem ušlehaným z bílků, máslem a strouhaným sýrem. Pekáček vymastit, vysypat strouhankou, dát vrstvu připravených makaronů, vrstvu mletého masa podušeného na oleji s rajským protlakem (koření podle originálu musíme vynechat), další vrstvu makaronů, navrch zalijeme bešamelovou omáčkou posypeme strouhanou houskou a poklademe kousky másla a zapečeme do zlatova. Bešamelovou omáčku uděláme z máslové jíšky, rozvařené mlékem, do teplé zamícháme žloutky, sníh z bílku, sůl a nastrouhaný sýr.
- Bramborák s masovou nádivkou: z nastrouhaných brambor, vajec a mouky uděláme těsto, usmažíme bramboráky. Na bramboráky položíme masovou směs a přeložíme. Masová směs: maso nakrájené na nudličky opečeme na oleji (nejdříve možno dát kousek slaniny nebo uzeného masa), osolíme, přidáme rajský protlak a podusíme. Zase je možné přidat pro změnu hrášek, žampiony apod.
- Omelety: upéci klasickou omeletu, naplnit hráškem podušeným na máslem (možno podmoučit a podlít, aby se udělalo takové blátíčko, které hrášek spojí), obdobně podušenými žampiony, pochopitelně je možné už do vajec přidat hrášek nebo šunku. Než se omeleta udělá, je možno vrchní stranu posypat sýrem a nechat rozpustit.
- Zapečené brambory: Do vymaštěného a strouhanou houskou vysypaného
pekáčku dávat plátky uvařených oloupaných brambor, případně osolit,
zasypat nakrájeným uzeným masem, sýrem a opakovat, končit vrstvou brambor.
Pokapat zvrchu olejem a dát zapéci. Po chvíli zalít vejci rozkvedlanými
s mlékem a nechat zapéci do zlatova.
Tak nevím, jestli jsem nějak přispěla k nějaké inspiraci, myslím, že je všechno jasné, když bys chtěla něco rozvést, tak mi napiš na e-mail .
Sleduji Vaši diskuzi a dovolím si vyjádřit svůj názor. Receptů a spektrum jídel na krátkodobé použití je zde uvedeno dostatečný počet. Ale hlavní problém je jinde. To, co uvádíte (váha, rozsah alergie), signalizuje vážnou nemoc a jediné řešení vidím v urychleném lékařském zásahu a s následnou hospitalizací v nemocničním zařízení. Je třeba soustředit pozornost na odstranění hlavní příčiny a tou je nemoc. Její následek je silná obezita a její následek je alergie. Postupnou léčbou se pak rozšíří spektrum použitelných potravin a receptů. Jednejte rychle v zájmu nemocného mladého člověka! Přeji pacientce brzké uzdravení.
Díky všem, kteří se snažíte poradit, co se týká zdravotního stavu. Máte zajisté ty nejlepší úmysly. Budete mi to ale muset jenom věřit, ze se jedná o problémy, které vyléčitelné nejsou. Omezená strava je jedna z mála věcí, možná jediná, která se spravit dá. A díky novým receptům a inspiracím, díky všem vám, kteří jste se se mnou spojili, ať už jakoukoliv cestou, situace se stává mnohem lehčí. Prosím, nepřestávejte! Můžete se se mnou spojit přímo přes ICQ anebo e-mail (sylva@swiftdsl.com.au). Ještě jednou - díky!
co takhle:
- kuřecí prsní řízek nařízneme, do kapsy vložíme kousek slaniny, pár plátků žampionů, sklepneme. Zapékací misku vymastíme, dáme syrové na plátky nakrájené brambory, kuřecí kapsu, osolíme, podlijeme, pečeme doměkka, nakonec posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct.
- vajíčka rozšleháme s trochou mléka a trochou strouhaného sýra, vlejeme na pánev, neobracíme, hotové na talíři přehneme a naplníme podušenou směsí hrášku a mrkve
- na špíz napichujeme střídavě kousky kuřecího masa, malé žampiony a slaninu, potřeme směsí rajčatové protlaku a sojovky a grilujeme, podáváme s brambory a dušeným hráškem
- uděláme klasické palačinky, kuřecí maso podusíme se žampiony, hráškem, přidáme trošku rajčatového protlaku, palačinky naplnímě směsí, smotáme, dáme do zapékací misky, posypeme sýrem a zapečeme
- kuřecí maso nakrájíme na velmi drobné nudličky, naložíme do sojovky a necháme odležet, mražený hrášek podusíme „na skus“, žampiony nakrájíme na tenké plátky. Maso rychle orestujeme na oleji, přidáme hrášek a houby, rychle dohotovíme, aby pokrm neměl šťávu, podáváme s rýží.
- hovězí maso (nejlépe roštěnku) nakrájíme na tenké plátky, osmahneme
na oleji, podlijeme, přidáme trochu rajčatového protlaku a dusíme doměkka.
Vmícháme hrášek a dodusíme aby se šťáva hodně zredukovala a jen maso
„obalila“. Podáváme s malými bramboráčky a na ozdobu posypeme nadrobno
nasekanou šunkou.
Budu ještě vymýšlet, ještě něco přidám. Měj se hezky.