Zlute peklo

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Stans
20 příspěvků 25.05.07 22:46
Zlute peklo

Zdravim vsechny labuzniky doma. Jelikoz momentalne pobyvam v Cine, mam jedinecnou moznost prozkoumavat co se tady opravdu ji. Rad bych upozornil na nenapadnou „calamadu“ ostre zlute barvy z provincie Hunan, prodavanou zde za cca 8 Kc ( 3 Y ) pod nazvem " Pasta ze zlutych lucernickovych paprik ". Dokazu jist syrove chilli papricky, ale tohle je neco naprosto drtiveho. Nikdy jse neochutnal palivejsi vec !! Veskere ostatni, vesmes cervene omacky s chilli jsou proti tomuhle mild.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.05.07 00:03
Žluté peklo

zdravím Tě do takové dálky, chilli papričky také mohu, ale s tímto zkušenost nemám, díky za upozornění. Expertem přes všechny papričky tady je Manana a Esmeralda.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.05.07 00:40
dtto

Pokud se ještě vrátíš, můžeš nám říci, co Ti tam nejvíce chutná? Vypadl mně počítač. Díky …

 
Stans
20 příspěvků 26.05.07 01:02
...

Premyslim, kde zacit. Predne jsem na jihu Ciny, takze kuchyne tzv. Kantonska. Prevazne tedy polevky, malo korenene a casto velmi kuriozni. Vsude jsou k dostani cerstve ryby, veskere plody more. Koreni bud cerstve ( zazvor ) nebo ve smesi. Je tu nepreberne mnozstvi ruznych typu sojovych omacek. Nechapu, proc to nikdo nevozi k nam. Dochucovaci a palive omacky, stejne jako nakladanou zeleninu kupuji postupne, velmi levne a zkousim.Zatim me naprosto nadchlo jedno proste jidlo z Toufu, byly to listecky tenke jako silnejsi papir. Obecne mohu rict, ze daleko vice mi chutna Pekingska a S'cchuanska kuchyne. A jeste bych rad nakonec vysvetlil jeden omyl. Oni neji tuny ryze !! V restauraci si o ni musite rict zvlast. Pokud Vas nekdo pozve domu na jidlo, je to povazovano za urazku !!

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.05.07 01:36
dtto ...

díky moc za odpověď, nasbírej receptíky a až se vrátíš, pořijď se s námi podělit. Za každé Tvé postřehy a písnutí díky.

 
Manana
1515 příspěvků 26.05.07 02:30
Stans,

neváhej a jez vepřové i ty kočky, já jsem v Mexiku také jedl pásovce, hlodavce, aligátora, housenky a kobylky. Až se vrátíš, drbal by sis hlavu, žes to neochutnal!
A co se týká těch paprik. Znáš nebo ochutnal jsi pravé habaneros z Yucatánu? Ty jsou vůbec nejpálivější k pojídání, pálivější už je jen v Indii nově vypěstovaná odrůda Naga morich, ale to už jsou bojové papriky.
Zajímalo by mě srovnání těch žlutých s habaneros. Možné vodítko je pálivost v jednotkách SHU (Scoville Heat Unit), habaneros mají 300000 až 577000SHU, naga morich něco přes 900000SHU, jalapeños kolem 2500SHU, maďarské feferony cseresnye jen kolem 1000SHU.

 
Stans
20 příspěvků 26.05.07 02:51
...

To Manana,
Oboje nejim jaksi z duvodu presvedceni. Jinak nemam zadna omezeni. Mohu se pokusit to vyhledove dopravit domu. pak se muzeme domluvit.

 
Manana
1515 příspěvků 26.05.07 08:13
Stans,

změň přesvědčení! To prase a sádlo za to stojí. Navíc, to, co má sádlo, není v ničem jiném, proto nejíst sádlo je pro tělo a zdraví velice nebezpečné!!
Rád se sejdu, i když nic nepřivezeš.

 
gaburiatko
739 příspěvků 30.05.07 08:03
:))

Ahoj Stans, tak ja moc cinsku kuchynu nemusim (teda myslim tu, ktora sa prezentuje v nasich cinskych restauraciach), ale je super, ze teraz mame v Cine labuznickeho prieskumnika a budeme informovani, co sa tam naozaj papa :).
Chcela by som sa Ta spytat, ci by si vedel vyzistit, ako sa robi Cinska ostrokysla polievka, moj brasko miluje cinsku kuchynu a najma tuto polievku :)), tak receptik by bodol. Pre mna maju vsetky tie polievky v cinskych restauraciach taku neprijemnu, slizovitu konzistenciu :((, neviem, ako mu to moze chutit.
S tou ryzou si ma riadne prekvapil, co potom davaju ako prilohu k jedlu ? Alebo ich jedia len tak ?

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.05.07 22:39
Gaburiatko,

recept na ostrokyselou polévku už tady je.

 
Stans
20 příspěvků 31.05.07 11:17
To Gaburiatko,

mozna to bude znit divne, ale oni zadne prilohy neji. Sem tam je jidlo s nudlemi, ale casteji jsou to plnene knedlicky, nebo proste to co zname jako „cinu“. Jen tak, bez niceho. Jinak je to s tim co tu kazdy den obedvam, to je vzdy v krabicce se dvema oddily a v jednom je ryze. Jinak v restauraci. Tam pouze na zvlastni prani. A pokud jde o ty polevky, tak tech je tu teda neuveritelne mnozstvi. Taky takove z rozvarene ryze se zeleninou. No, zvlastni, rekl bych.

 
esmeralda
4813 příspěvků 31.05.07 23:58
Stans,

tvoje povídání o čínské kuchyni je velice zajímavé.
Ve které části Číny žiješ?
Já miluju veškeré asijské kuchyně snad bez vyjímky.

Teď jsi mě naladil těmi polévkami z rozvařené rýže. Myslels Congee ( 粥 )?

Nikdy jsem ještě neměla nutkání si to dát, ale teď jsem odhodlaná.

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.06.07 00:12
Ještě chci dodat....

…ty papričky o kterých mluvíš jsou druh Habanero.
Moc se jim daří v rohu naší zahrádky. Na pohled krásné, ale nebezpečné.

 
Stans
20 příspěvků 01.06.07 08:40
Esmeraldo,

ty papriky vypadaji autenticky, podle obrazku na sklenicce by to mohlo byt ono.
Ziju v Jizni Cine, Kantonska oblast, presne v Shenzhenu, coz je supermoderni velkomesto mezi Hongkongem a Kantonem ( Guangzhou ). Na tu polevu se preptam, kantonska kuchyne jich pry 150 zakladnich druhu. Ptej se na co Te napadne.

 
Stans
20 příspěvků 01.06.07 08:52
Esmeraldo,

Je to congee, jak pises. Jenom to pro me cinske pratele neni polevka ! Tak jsme se hodne nasmali, nez jsme se pochopili. Je dobra pro zazivani, lehce stravitelna, pomaha lecit problemy se zaludkem. Zaklad je ryze rozvarena ve vode, dale pak podle prani s masem, zeleninou nebo cernymi vejci, coz je mimoradne dobre.Doporucuju zkusit. Mimochodem mistni devcata pry pouzivaji Congee na hubnuti. Tak nevim. A jeste jednou diky za urceni tech paprik.

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.06.07 14:16
Stans,

díky za odpověď.
Teď jsem více než jindy odhodlaná si dát congee. Říkáš na hubnutí? To bych si měla dát aspoň pět porcí. Ha ha.
Budu referovat (jestli se úplně neztratím).


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz