AHoj všem,
můj táta má po několika žlučníkových kolikách, momentálně léčí
zánět žlučníku před operací, která bude následovat asi za
1-3 měsíce, to se ještě neví, a má obrovskou chuť na něco sladkého -
nejlépe nějakou buchtu. Ale vzhledem k jeho stavu je to trochu problém,
takže bych mu chtěla něco upéct, ale aby to bylo v rámci dietky a nechytl
ho žlučník znovu. Děkuji za tipy. jana
žlučníková dieta - chuť na sladké
nejsem medico, jen píšu z vlastní zkušenosti.
Operaci žlučníku jsem prodělala před 14 lety. Jediné před čím mě
doktor varoval bylo červené víno (které stejně nepiji) a pokrmy smažené
na tuku.
Jelikož jsem musela na osm týdnů opustit civilizaci, vyzbrojil mě ještě
ampulkou tabletek relaxantu.
Předoperativní doba proběhla úspěšně a operace také.
V nemocnici jsem byla dva dny a od té doby mohu jíst bez potíží co se
mi líbí.
Tak mě tato „radost“ potkala taky, žlučnikové koliky a aby toho nebylo málo přidala se slinivka, týden kapačky a za dva měsíce operace.Tiše závidím povídání o grilování ,které je v tuto dobu aktuální, nové recepty vychutnávám jen očima,ale potěšil mě příspěvek,že po operaci žlučníku snad najede ve do starých kolejí.Prosím milé labužníky, kdo si tímto prošel o nějaké rady a recepty jak přežít a nedráždit žlučníček a slinivku.Děkuji a nikomu to nepřeji.
Ahoj Jani. Teď mne jen v rychlosti napadá,že nic nezkazíš obyčejným piškotem bez tuku,který dáš třeba do chlebíčkové formy,upečeš a promázneš dobrou marmeládou bez konzervantů!! A pocukruješ. Já to měla tak vždycky ráda. Nebo lépe uvař hustý pudink-1 pytlík na 1/4 l mléka,tím promaž piškot,poklaď kompotem(jahody,meruňky,broskve..),přiklop a celé to můžeš pomazat citronovou polevou(mouč.cukr,vlažná voda a citron). Nebo dej piškot do koláč. formy,upeč ,pomaž rozdušenými jablky a dej zapec se sněhem ušlehaným s cukrem… Holt to bude tatínek muset vydržet bez tuku a bez kynutých buchtiček. Achjo…Ten puding můžeš taky ušlehat pro změnu s nízkotuč. tvarohem. A jasně osladit:-).. Jo a ten piškot: na 1 vejce 3dkg polohrubé mouky a 3dkg pískového cukru.Do koláč. formy asi tak ze 3 vajec. Do dortové z 5..Postupy jsou různé-můj osvědčený: ušlehám tuhý sníh a pak do něj lehce vařečkou střídavě vmíchávám žlouty a cukr a nakonec zase lehce po troškách mouku. Dělám tak i korpus na jakýkoliv dort. Prostě omez tuky a zapoj fantazii. Dej vědět,co jsi vytvořila a jak chutnalo. Ahoj Tea
jenny, po prodělané žloutence, jsem byla v nemocnici varována, před živočišnými tuky, ale ani umělé tuky nejsou na dietu nejlepší…paní doktorka mně řekla, že nejlepší dieta je starší chleba a rohlík namazaný marmeládou (ten jsem mohla konzumovat po 4 měsících), což vyvrátila má známá, která měla žlučníkový záchvat po starším suchém rohlíku. Marmeládou nic nezkazíš. Hlavně ne droždí ani kypřící prášek, ředkvičky, když to shrnu …nic tučného, ani rybičky a nic nadýmavého …brokolice, květák, zelí atd.