V jednej madarskej restauracii som jedla prilohu restovane zemiaky s cibulkou, uz fakt neviem presne nazov, ale ked mi to priniesli boli to dva kopceky akoby zemiakovej kase s niecim veeelmi drobulilinkym, co v nej bolo zamiesane. Podobnu prilohu som jedla teraz v Chorvatsku, bolo mozno aj to iste. Poznate niekto recept na tuto dobrotu ?
Brambory s cibulkou jako příloha
Gaburiatko, napadají mě logicky: šťouchané brambory. Starodávná
příloha našich babiček, dnes znovu velmi módní.
Uvařené brambory se rozšťouchají ne úplně do hladka jako na kaši
(stejným nástrojem) a do nich se přidá na másle či sádle osmažená na
drobno nakrájená cibulka.
Pravda, - o restované verzi brambor jsem zatím neslyšela, ale proč ne?
a nebolo to toto? : na masti opražíme do sklovita cibuľu, ja dávam na mesiačiky, niekto na kocočky, na to dáme na plátky nakrájané zemiaky,kľudne až po okraj panvice, osolíme, okoreníme, pokvapkáme pár kvapkami vody, zakryjeme a dusíme. Bude toho asi tretina zo surového množstva. Zo spodu má tendenciu pripekať, tak používam liatinovú panvicu. Po 20 minútach skontrolujeme, okoštujeme a máme čas ešte osoliť alebo inak dochutiť (mletá paprika, petržlenová vňať, tymián a iné). Ja nedochucujem. Je to veľmi staré jedlo a málokto to doma dnes robieva. Občas robím prieskum medzi koegyňami. Ja to robím len z nových zemiakov, ak máš staré, musíš pridať viac vody.
Skor to asi bude verzia od Alis, ale ta cibulka by musela byt na extremne
tenucko nakrajana. Alena45, ale to co si sem pridala vyzera uzasne Hmmm, urcite stoji za vyskusanie
tak ak to budeš robiť, je to väčšinou príloha k vyprážaným zeleninovým jedlá, ako je karfiol, cukina a pod., no tie zemiaky sú také dobré, že stačia aj s kyslou uhorkou, uhorkovým šalátom alebo kvašákom.
nielen nová cibuľka, aj trošku slaninky a k tomu sladké či kyslé mlieko, parádna večera
alebo postup tak ako od Alis a skúste do k tej cibuľke pridať trochu mletej sladkej papriky, tiež výborný variant
Suroviny:
Přiměřeně brambor podle počtu strávníků
1 cibule, usekaná
něco slaniny, na kostičky nakrájené
1-20 stroužků česneku (podle chuti), nasekaných
Brambory pečlivě umyjeme a uvaříme ve slupce. Slaninu rozškvaříme, na ni zlehka osmahneme cibulku. Přidáme česnek a ještě chvilku osmahneme. Přidáme brambory rozšťouchané i se slupkou a opečeme to vše.
Je to odtud, a protože je to můj recept, kopíruju s vlastním souhlasem. Šťouchané brambory po Americku
tato diskuse mně tak rozvibrovala chuťové buňky, že mně to vyhnalo
k plotně. Osmažila jsem slaninku, zpejchla cibulku…jen brambory jsem před
vařením oloupala.
Sešťuchala všechno dohromady a bylo to v dnešním chladném dni
skvělé.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz