želírující prostředky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jarka7
208 příspěvků 30.09.05 16:51
želírující prostředky

Agar a želatina - rosolující látky, ale každá jiná
Agar-agar (kanten) je přírodní rostlinná rosolující látka, vyráběná z osmi druhů červených řas - ruduch (Eucheuma spinosum L.), které se hojně vyskytují v Indickém oceánu. Vlákna obsahují komplexní látky, podobné celulóze. V přírodní formě mají řasy velmi výraznou chuť, proto je proces zpracování velmi náročný a drahý. V závěru se dosáhne neutrální chuti a barvy. Práškový agar-agar je levnější, při našich kulinářských pokusech zcela dostačuje.
Tradiční způsob zpracování je zdlouhavý, drahý. Mořské řasy jsou ručně sbírány a sušeny. Na trh se agar-agar dostává ve formě bezbarvých, šedobílých nebo slabě nažloutlých průsvitných lesklých proužků nebo čtyřbokých hranolů, případně můžeme koupit vločky. Nepáchne, chutná slizovitě. Za sucha se agar láme, po navhlčení vodou je znovu ohebný. Je prakticky nerozpustný ve vodě, pouze bobtná. Varem se dokonale rozpouští.
Agar je využíván k zahušťování při výrobě lékových forem při výrobě tablet a pilulek. Dále je využíván v chirurgii na výrobu vstřebatelných nití. V mikrobiologii má nenahraditelné místo agarová živná půda pro pěstování mikroorganismů. Agar-agar se používá v kuchyních jako spolehlivý želírující prostředek do krémů, polev, aspiků a na zdobení dortů.
Obsahuje železo, vápník, jód a další stopové prvky. Je lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky. Pokrmy s agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože energetická hodnota je téměř nulová. Velmi efektivně snižuje cholesterol a čistí zažívací trakt. Agar je vynikající pomocník pro udržení dobrého zdraví. Není proto důvod vyhýbat se jeho konzumaci. Je vynikající i pro zarputilé vegetariány.
Základní úprava: Jednu čajovou lžičku agaru dobře rozmícháme a necháme nabobtnat 10 minut v 300 ml tekutiny a poté agar s tekutinou a špetkou soli vaříme 10 až 22 minut. S agarem můžeme současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny. Pokud potřebujeme, přecedíme roztok přes sítko.Necháme ztuhnout v lednici. Agar lze běžně zakoupit v drogeriích, lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Uskladníme v dobře zavíratelné lahvičce, vydrží bez újmy na kvalitě mnoho let.

Želatina, je rosolující látka, která se vyrábí vařením čerstvých kůží a kostí zvířat. V praxi existují dva druhy želatiny: typ A (obyčejně z vepřové suroviny) a typ B (z hovězích kůží a kostí). Nehodí se pro vegetariány! Želatiny jsou původně určeny na úpravu taninů ve vínech. V obchodech je běžně k dostání prášková želatina. Na trhu se můžete setkat také s želatinou plátkovou. Je zcela stejná jako prášková, její jedinou odlišností je, že každý plátek má danou kalibrovanou hmotnost a odpadá nutnost vážení. Kromě ceny, rozdíly v kvalitě nejsou žádné.
Z potravinářských výrobků obsahují želatinu různé dezerty, aspiky, želé, cukroviky, konzervované polévky, koláčové náplně a také některé zmrlinářské výrobky. Musí být vždy uvedena na každém obalu. Vegetariáni nechť se želatině raději vyhnou! Jarka7

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz