Pěkně prosím, nemáte někdo recept na strouhanou zeleninu do polévky, která se nějak smažila na másle a potom zavařovala? Polévka s ní byla výtečná, žluťoučká tím máslem, ale i mrkví. Neznám dost dobře poměr ani dobu zavařování. Děkuji moc.
Zelenina do polévky
Zeleninová směs v tuku
1 kg zeleniny, 100 g soli, 200 g másla, sádla nebo loje.
Zeleninu očistíme, zasyrova nastrouháme na nudličky a spolu se solí dusíme v tuku asi půl hodiny. Měkkou zeleninu plníme zahorka do menších sklenic a dobře upěchujeme, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Ihned zalijeme jeden až dva cm vysokou vrstvou horkého tuku. Uzavřeme a uložíme v chladu. Při odebírání zeleniny odloupneme tukový koláč, necháme v čistém kastrůlku rozpustit a před uložením zbytku zeleniny povrch zase zalijeme. Tyto směsi mohou být různého složení - do bramboračky, pod svíčkovou a pod.
Mrkev, celer, petržel (poměr 2:2:1 - jednoutkou je stejná velikost) na
kousky a osmahnu na másle a pak osolím a ještě trošku posmažím.
Poměr lze měnit dle své chuti. Možno přidávát další ingredience dle
potřeby.
Tento recept jsem získala od tety a nedávno jsem to zkoušela. Zelenina je dobrá, vyzkoušela jsem to do hrachové polévky.